A A+ A++

Grzyby, zarówno te leśne jak i hodowane, stanowią bogactwo witamin i składników odżywczych, są proste w przygotowaniu i smaczne. Lekarze i dietetycy apelują jednak o umiar w ich spożywaniu, w szczególności przez dzieci oraz seniorów. Czy osoby starsze faktycznie nie mogą jeść grzybów?

Grzyby przez długi czas uchodziły za smaczne, ale mało wartościowe produkty, składające się głównie z wody i błonnika. Dziś wiemy, że nie jest to prawda – naukowcy udowodnili, że grzyby to bogate źródło białka oraz kilku witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy, które pomagają chronić organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników oraz uszkodzeniami spowodowanymi starzeniem się organizmu. 

Wartości odżywcze grzybów

Grzyby zawierają beta-glukan, czyli rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który stabilizuje poziom cholersterolu i poprawia pracę serca. Dodatkowo reguluje on poziom cukru we krwi, zmniejszając ryzyko cukrzycy typu 2.

Grzyby jadalne bogate są w witaminy z grupy B, które wspierają produkcję czerwonych krwinek, chronią serce i układ pokarmowy, usprawniają pracę układu nerwowego i pomagają w wytwarzaniu potrzebnych hormonów. Grzyby zawierają również cenną miedź, która pomaga wytwarzać czerwone krwinki oraz wzmacnia kości. Jedna szklanka grzybów pozwala dostarczyć organizmowi około jednej trzeciej zalecanej dziennej ilości miedzi.

Grzyby to także bogate źródło potasu, który usprawnia pracę serca, mięśni i nerwów oraz takich witamin i minerałów jak:

  • witamina C,
  • witamina D,
  • cynk,
  • fosfor,
  • magnez,
  • sód. 

Według National Cancer Institute, zawartość przeciwutleniaczy w grzybach może pomóc w zapobieganiu rakowi płuc, prostaty, piersi i innym typom raka. Badanie przeprowadzone w Penn State wykazało natomiast, że grzyby zawierają duże ilości dwóch przeciwutleniaczy, ergotioneiny i glutationu, które mają silne działanie przeciwstarzeniowe. Badanie z 2019 roku wykazało dodatkowo, że seniorzy, którzy jedli ponad 300 gramów gotowanych grzybów tygodniowo, mieli o połowę mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia łagodnych zaburzeń poznawczych. 

Z badań tych wynika więc jasno, że grzyby powinny znaleźć się w jadłospisie każdego seniora, a przecież wielu lekarzy i dietetyków przestrzega osoby powyżej 60. roku życia przed nadmiernym ich spożywaniem. Czy seniorzy mogą więc jeść grzyby? 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł“Я ходити не міг, я повзав”: свідчення чоловіків, які пережили насильство у російському полоні
Następny artykułDroga S3 kończy się w polu. Czesi biorą się do roboty