A A+ A++

Świętokrzyskiego potrawy, od przystawek poprzez zupy i dania główne do deserów i nalewek znalazły się w książce kucharskiej „Świętokrzyskie Smaki” wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej.

Jak poinformowała Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej, przepisy kulinarne to dziedzictwo niematerialne naszego regionu.

– Część receptur przekazały Koła Gospodyń Wiejskich, inne zostały wyszukane w muzealnych wydawnictwach etnograficznych, część opracowali mistrzowie kuchni, którzy realizowali w Muzeum Wsi Kieleckiej szkolenia dla osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne – mówi.

W książce znalazły się także informacje dotyczące historii świętokrzyskiej kuchni, czy zwyczajów kulinarnych mieszkańców dawnej wsi kieleckiej. 

W książce „Świętokrzyskie Smaki” są przepisy na charakterystyczne dla regionu: męcybuły, zagrychę bielińską, kugiel, chrzanicę, gęsie mazidło, bułeczki drożdżowe z serem czy nalewkę miodową. Jest także przepis na gomółki z Kowali.

Książka jest pokłosiem pierwszego lockdownu, który zmusił muzea do zwiększenia aktywności w sieci. Najpierw w wersji elektronicznej zgromadzono i udostępniono część przepisów. Następnie ze względu na duże zainteresowanie internautów, wzbogacono publikacje o desery i wydano w tradycyjnej wersji papierowej.

Kuchnia świętokrzyska jest prosta, oparta na szeroko dostępnych produktach jak: ziemniaki, kasza, kapusta i mleko. Jak się jednak okazuje, z prostych składników można przyrządzić smaczne potrawy.

KSIĄŻKA KUCHARSKA „ŚWIĘTOKRZYSKIE SMAKI” DO POBRANIA

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł“Der Spiegel”: Nord Stream 2 jest dla Niemiec szkodliwy politycznie
Następny artykułWypadek na przejeździe kolejowym. Jedna osoba nie żyje