Z roku na rok rośnie zainteresowanie gotowymi dietami z dowozem do domu, które pozwalają zadbać nie tylko o smukłą sylwetkę, ale również o dobre samopoczucie. Catering dietetyczny, bo o nim mowa, tworzony jest tak, by zaspokajać zapotrzebowanie organizmu na mikro- oraz makroskładniki, uwzględniając indywidualne preferencje i cechy klienta. Co warto wiedzieć o diecie pudełkowej?
Z jakiego powodu catering dietetyczny jest tak popularny?
W dzisiejszym pełnym wyzwań świecie coraz trudniej zadbać o regularne spożywanie zdrowych posiłków. Wielu Polaków je wtedy, kiedy akurat jest chwila na sporządzenie dania, a nie wówczas, gdy ich organizm tego potrzebuje. Dorośli zapominają o jedzeniu warzyw, w tym w postaci surowej, oraz obowiązkowej dziennej dawce owoców. Popularne są marketowe gotowce, pełne konserwantów i ulepszaczy, wysoce niepożądanych w diecie zadbanego człowieka. Coraz więcej osób rozumie, że nie tędy droga – aby móc wydajniej pracować i żyć pełnią życia, niezbędna jest wysokogatunkowa strawa. I to właśnie oferuje catering dietetyczny.
Popularna dieta pudełkowa to codzienny zestaw posiłków dowożony przez catering w ramach abonamentu. Klient, wykupując usługę, określa swoje zapotrzebowanie kaloryczne oraz preferencje żywieniowe. Gdy ma wątpliwości w zakresie doboru diety, firma cateringowa zwykle udostępnia możliwość konsultacji z dietetykiem. Celem jest dopasowanie diety szytej na miarę, idealnie skomponowanej pod indywidualne potrzeby klienta.
Dlaczego ludzie korzystają z cateringu dietetycznego?
Jest wiele powodów, dla których Polacy wykupują catering dietetyczny. Oto najważniejsze:
- oszczędność czasu – korzystając z diety pudełkowej, nie trzeba samodzielnie sporządzać ani jednego posiłku w ciągu dnia. Komplet dań na cały dzień jest przywożony rano przez kierowcę – poszczególne posiłki wystarczy podgrzać w odpowiednim czasie w mikrofali
- oszczędność pieniędzy – osoby będące na diecie eliminacyjnej lub innej, która jest nieodłącznie związana z wieloma nietypowymi składnikami, mogą na diecie pudełkowej… oszczędzić. Niektóre diety są po prostu drogie w samodzielnym przygotowaniu i wiążą się z zamawianiem rzadkich, egzotycznych surowców, które w zakupie detalicznym kosztują krocie
- nic się nie marnuje – osoby samodzielnie sporządzające swoje posiłki mogą zauważyć, że spora ilość składników po prostu się marnuje – zwłaszcza w gospodarstwie jednoosobowym. Dla osób wyznających filozofię zero waste jest to nie do przyjęcia – wolą więc korzystać z diety pudełkowej, która zapobiega marnowaniu żywności
- możliwość zadbania o linię – korzystając z cateringu dietetycznego, można chudnąć bez głodówek i być na ujemnym bilansie kalorycznym, nawet tego nie odczuwając. Dzieje się tak dzięki odpowiedniemu zbilansowaniu składników i rozdzieleniu dań na wiele rozsądnych porcji, które są dostosowane do apetytu klienta.
Catering dietetyczny Giżycko to obecnie hit wśród osób dbających o zdrowy styl życia, które cenią sobie swój wolny czas i nie chcą bądź nie lubią gotować. Z cateringiem nie trzeba też zmywać – posiłki są bowiem przywożone w jednorazowych, ekologicznych opakowaniach. To duża zaleta dla wygodnickich, ale również dla wszystkich tych, którzy chcieliby po prostu zużywać w domu mniej wody, co w dobie wysokich rachunków i rosnącej inflacji jest całkowicie zrozumiałe.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS