W związku z warunkami klimatycznymi panującymi w naszym kraju, zbiór owoców i warzyw odbywa się głównie w miesiącach wiosennych oraz letnich – maksymalnie od końca marca do początku października. Po zakończeniu prac część plonów trzeba odpowiednio przechować, żeby móc je sprzedawać przez kolejne pół roku. Składowanie odbywa się w stworzonych do tego celu halach murowanych lub stalowych. Czym różnią się chłodnie od uniwersalnych budynków magazynowych?
Budownictwo przemysłowe to nie tylko hale produkcyjne, obiekty logistyczne i klasyczne hale magazynowe, lecz także chłodnie i sortownie warzyw oraz owoców. Stworzenie tych ostatnich bywa prawdziwym wyzwaniem dla projektantów, ponieważ muszą w nich panować ściśle określone warunki klimatyczne, żeby zbiory jak najdłużej zachowały świeżość i walory smakowe, a jednocześnie nie uległy uszkodzeniom mechanicznym wykluczającym je ze sprzedaży. Na co trzeba zwrócić uwagę przy projektowaniu chłodni przemysłowej?
Chłodnie owoców i warzyw – parametry
W halach przemysłowych z przeznaczeniem na chłodnie istotne jest utrzymanie odpowiednich warunków cieplnych i poziomu wilgotności oraz właściwego składu powietrza, a także ograniczenie dostępu do światła naturalnego
Większość roślin najlepiej przechowuje się w temperaturze od 0 do 4 st. Celsjusza. Trzeba jednocześnie pamiętać, że owoce i warzywa źle znoszą nagłe skoki temperatur, dlatego kluczowe w tego typu obiektach będzie zachowanie stałego zakresu temperatur.
Jeżeli chodzi o wilgotność, ważne jest, aby nie dopuścić do jej spadku poniżej określonej normy, ponieważ wówczas plony zaczną tracić nagromadzoną wodę, zmniejszy się ich jędrność i odporność na choroby.
A co z dostępem do światła naturalnego? Tu chodzi o to, żeby hale przemysłowe, w których przechowywane będą owoce i warzywa, miały jak najmniej okien, naświetli ściennych oraz świetlików dachowych. Światło naturalne może bowiem przyspieszyć starzenie się roślin po zbiorach.
Ostatnim kluczowym parametrem jest skład powietrza. Hale stalowe wyposażane są w specjalne urządzenia, które wytwarzają i utrzymują określony skład gazowy pozwalający na wydłużenie okresu świeżości warzyw oraz owoców przez zmniejszenie tempa procesów biochemicznych i fizjologicznych w nich zachodzących.
Różnice pomiędzy halami magazynowymi a chłodniami
Czym różnią się klasyczne hale magazynowe od chłodni? Hala przemysłowa przeznaczona na przechowalnię owoców i warzyw musi być zaprojektowania oraz wybudowana z wykorzystaniem materiałów o odpowiedniej izolacyjności termicznej, a także szczelności gazowej. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na jakość wykonania przegród budowlanych i ich zabezpieczenie, na systemy przeładunkowe – ich wykorzystanie nie może powodować skoków temperatur w obiekcie oraz na posadzkę, która musi być odporna na niskie temperatury. W przypadku standardowych hal magazynowych te kryteria nie są zazwyczaj aż tak rygorystyczne.
Jeśli szukasz firmy, która projektuje i buduje hale stalowe – konstrukcje stalowe oraz hybrydowe – w tym chłodnie i sortownie, sprawdź ofertę Commercecon: https://commercecon.pl
Artykuł sponsorowany
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS