Główny Inspektorat Sanitarny wskazuje, że główną drogą przenoszenia się koronawirusa jest droga kropelkowa i bezpośrednia styczność z osobą zarażoną. Jednak, jak wskazują naukowcy i lekarze, koronawirus może się utrzymywać na różnych powierzchniach nawet od kilku do kilkudziesięciu godzin. Dlatego tak ważne jest stosowanie odpowiednich zasad związanych z przechowywaniem żywności. Jakie to zasady?
- Przed rozpakowaniem zakupów należy dokładnie umyć ręce – najlepiej zgodnie z instrukcją Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
- Przed i po wyjęciu produktów należy dokładnie umyć blat i wszystkie powierzchnie, z których korzystamy w trakcie rozpakowywania zakupów.
- Przy wyjmowaniu produktów należy oddzielić produkty świeże (np. owoce i warzywa) od tych standardowo pakowanych w pudełka czy torebki.
- Opakowania plastikowe zdjęte z warzyw i owoców należy niezwłocznie wyrzucić do kosza na śmieci, a produkty umyć dokładnie wodą.
- Przed schowaniem świeżych produktów do lodówki należy umieścić je w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie miały styczności z innymi produktami.
- Należy pamiętać także, aby oddzielać od siebie żywność ugotowaną i surową.
Jak podkreślają lekarze, takie działania powinny stać się naszymi dobrymi praktykami nie tylko w czasie epidemii. Jednocześnie – jak podkreślają wszystkie służby sanitarne – najleps … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS