85 kalorii, przewaga białka, idealny profil lipidowy, bogactwo witamin i minerałów, aminokwasów, których próżno szukać gdzie indziej. Brzmi kusząco? Owszem, taki zestaw jest idealnym wyborem na śniadanie. Mowa o jajkach – to one górują nad jakimkolwiek produktem śniadaniowym i biją na głowę nawet owsiankę.
Cholina, lecytyna i witamina B12 – te rzadko spotykane składniki znajdują się w jajkach – odżywiają mózg i dbają o układ nerwowy, więc jajka na śniadanie będą świetnym wyborem zarówno dla uczniów, studentów, pracowników biurowych, jak i tych, którzy na co dzień pracują w pocie czoła.
Jedzone codziennie jajka wspierają funkcjonowanie wzroku dzięki luteinie czy karotenoidom, a wysoki poziom witaminy D3 wpływa pozytywnie na układ kostny i wspiera odporność.
A białko? Wysoka zawartość tego makroskładnika sprawia, że powinni po jajka sięgnąć zarówno fani sportów, jak i osoby na diecie. Bez obaw – regularnie jedzone na śniadanie jajka nie podnoszą poziomu złego cholesterolu we krwi, właśnie z powodu wspomnianego korzystnego profilu lipidowego jajek.
Opublikowane w ”European Journal of Nutrition” (2013) badania wykazały, że śniadanie to idealna pora na jajka – mimo że nie są wysokokaloryczne, to zapewniają sytość na długie godziny, w przeciwieństwie do popularnej owsianki. Ta niestety wcale nie jest dietetyczna, a w dodatku może nadmiernie podnosić poziom cukru we krwi, zwłaszcza jeśli lubimy owsianki kuszące obfitością dodatków.
Uwaga! Choć jajka są najlepszym wyborem na śniadanie, to nie bez znaczenia jest forma, w jakiej je podamy.
Zdecydowanie warto o poranku zjeść jajko na miękko lub jajko w koszulce. Jajko w takiej postaci ma najwięcej wartości odżywczych i najmniejsze straty witamin. Choć raz w tygodniu można pozwolić sobie na smakowitą jajecznicę smażoną na maśle, to lepiej unikać jajek smażonych z boczkiem, kiełbasą czy innymi, kalorycznymi dodatkami, bogatymi w tłuszcze nasycone.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS