Jajka marynowane w buraczkach to prosta do przygotowania i bardzo efektowna przystawka. W sam raz na wielkanocny stół. Chcesz zaskoczyć rodzinę? Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Składniki na 2 słoiki 1 litrowe:
- 8 ugotowanych na twardo jajek
- 5 buraków (średnich)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała marchewka
- 2 liście bazylii
- 1/4 malej główki selera
- 10 ziarenek pieprzu
- 2 liście laurowe
- 5 łyżek octu
- 6 łyżek cukru
- 2-3 łyżki soli
- Buraki obieramy kroimy w grube plastry, zalewamy 1 l wody i gotujemy z pokrojonym selerem, liściem laurowym, cukrem, solą i octem.
- Gotujemy, aż buraki zmiękną. W słoikach układamy marchewkę przekrojoną na pół, bazylię i po 1 ząbku czosnku na słoik. Dodajemy także po 5 kuleczek pieprzu do każdego słoika. Wkładamy 2 jajka, następnie ugotowane buraki, selera i liść laurowy, następnie znów 2 jajka i resztę buraków tak, by słoik był pełny. Zalewamy zalewą octową, zakręcamy słoik, odwracamy do góry dnem.
- Kiedy wystygnie, wkładamy do lodówki na minimum 5 dni. Po tym czasie wyjmujemy kroimy wzdłuż i cieszymy się smakiem i wyglądem naszych jajek.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS