A A+ A++

Jajka marynowane w buraczkach to prosta do przygotowania i bardzo efektowna przystawka. W sam raz na wielkanocny stół. Chcesz zaskoczyć rodzinę? Koniecznie wypróbuj nasz przepis.

Składniki na 2 słoiki 1 litrowe:

  • 8 ugotowanych na twardo jajek
  • 5 buraków (średnich)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 2 liście bazylii
  • 1/4 malej główki selera
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 5 łyżek octu
  • 6 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki soli
  • Buraki obieramy kroimy w grube plastry, zalewamy 1 l wody i gotujemy z pokrojonym selerem, liściem laurowym, cukrem, solą i octem.
  • Gotujemy, aż buraki zmiękną. W słoikach układamy marchewkę przekrojoną na pół, bazylię i po 1 ząbku czosnku na słoik. Dodajemy także po 5 kuleczek pieprzu do każdego słoika. Wkładamy 2 jajka, następnie ugotowane buraki, selera i liść laurowy, następnie znów 2 jajka i resztę buraków tak, by słoik był pełny. Zalewamy zalewą octową, zakręcamy słoik, odwracamy do góry dnem.
  • Kiedy wystygnie, wkładamy do lodówki na minimum 5 dni. Po tym czasie wyjmujemy kroimy wzdłuż i cieszymy się smakiem i wyglądem naszych jajek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRozświetl swoją przestrzeń nad stołem
Następny artykułJacek Łuba w Radzie Muzeum Żołnierzy wyklętych