A A+ A++

Dzika róża. Królowa wśród jadalnych kwiatów

Niekwestionowaną królową polskiego lata i jesieni jest dzika róża. Dostarcza nam cudownych, aromatycznych kwiatów i smacznych, zdrowych owoców, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Stanowią naturalne, obfite źródło witaminy C. Polecane są do stosowania szczególnie podczas infekcji dróg oddechowych oraz jako wsparcie układu immunologicznego. Wykazują korzystny wpływ na układ pokarmowy, a także na ruchomość i giętkość stawów. Płatki róży zaś to niezastąpiony składnik pysznych herbatek ziołowych, relaksujących mieszanek kąpielowych czy naturalnych produktów zapachowych. Znajdują również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, szczególnie w produktach do cery dojrzałej. Kwiaty róży wykazują przede wszystkim właściwości antyoksydacyjne, a ich szlachetny zapach pomaga się odprężyć.

Możesz wykorzystać je do ozdoby ciast lub innych deserów. Kwiatowa tarta z garścią świeżych lub suszonych kwiatów dzikiej róży oraz konfiturą z jej owoców to prawdziwy smakołyk.

Aromatyczny kęs

Kulinarnych zastosowań dla kwiatów jest mnóstwo, wystarczy puścić wodze fantazji. Lubisz galaretki? Do rozpuszczonej, gorącej, np. cytrynowej galaretki dodaj świeże kwiaty bzu. Taka galaretka będzie piękna, aromatyczna i zdrowa. Kochasz letnie dzikie róże? Dosyp ich płatki do herbaty, lemoniady, owsianki, sałatki czy udekoruj nimi lody i wszelkie inne desery. Tak samo wykorzystać możesz płatki nagietka, maków, słonecznika, rumianku, fiołków, jasnoty i jaśminu. Baw się ich kolorami, teksturami i aromatami. Wprowadź na stałe do swojego jadłospisu, a skutecznie wesprzesz organizm dzięki ich bogatym właściwościom.

Do dzieła!

Bezglutenowa tarta różana

Spód: 150 g mąki kokosowej, 200 g mąki słonecznikowej, 100 g mąki migdałowej, 30 ml płynnego oleju kokosowego, 1 łyżka masła, 50 ml miodu, 60 g cukru pudru / ksylitolu, 1 duża szczypta soli

Wypełnienie: 200 g serka mascarpone, 200 ml śmietanki 36%, 1 tabliczka dobrej jakości białej czekolady, konfitura z owoców róży (np. ekologiczna z owoców róży firmy Dary Natury), świeże oraz suszone płatki dzikiej róży

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj suche składniki na spód tarty, dodaj do nich olej, masło i miód. Wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz spójną, klejącą się do ręki masę (jeśli jest zbyt sucha, dodaj odrobinę oleju kokosowego). Okrągłą formę o średnicy 24 cm posmaruj olejem kokosowym, a następnie wyłóż dno i brzegi ciastem. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piecz ok. 10 min. Odstaw do przestudzenia.
  2. Czekoladę połam na kawałki, powoli rozpuść w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, i odstaw do przestudzenia. W międzyczasie ubij na sztywno schłodzoną wcześniej śmietanę, a następnie dodaj do niej mascarpone i zmiksuj razem. Pod koniec ubijania dodaj wystudzoną czekoladę i miksuj aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
  3. Około 10 g suszonych płatków dzikiej róży zmiel w młynku do kawy na drobny, aksamitny puder. Połącz go delikatnie z kremową masą, aż nabierze subtelnego, różowego odcienia i różanego aromatu.
  4. Wystudzony spód posmaruj warstwą o grubości ok. 0,5 cm ekologicznej konfitury z owoców róży. Konfiturę przykryj puszystym, różanym kremem i udekoruj świeżymi lub suszonymi płatkami. Tartę przed podaniem wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Spód stanie się dzięki temu mniej kruchy i łatwiejszy do pokrojenia, a krem nabierze intensywniejszego, różanego aromatu.

Kwiatowy lukier do wypieków

Przygotowanie:

Do przygotowania takiego lukru będzie ci potrzebne 0,5 kg cukru pudru, ok. 6 łyżek soku z cytryny lub z pigwowca, letnia woda i jadalne, suszone kwiaty do zabarwienia lukru, np. ślaz, róża lub nagietek. Najpierw utrzyj cukier z sokiem z cytryny i dodawaj po łyżeczce wody do momentu, aż otrzymasz konsystencję gęstej śmietany. To lukier bazowy. W kolejnym kroku zmiel kwiaty na pył, wykorzystując do tego np. zwykły młynek do kawy. Im drobniej zmielisz płatki, tym lepiej. Powstały proszek wmieszaj dokładnie w cukrową masę w takiej ilości, jak intensywny ma być kolor lukru. Pamiętaj, że w miarę zastygania lukier będzie nabierał intensywniejszej barwy. Wykorzystaj go do polania babki piaskowej lub ozdobienia małych, kruchych ciasteczek.

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu

Przygotowanie:

Taki napój doskonale ugasi pragnienie

i zaopatrzy organizm w wiele cennych substancji. W przygotowaniu jest niezwykle prosty. Świeże lub suszone kwiaty bzu (np. ekologiczny kwiat czarnego bzu firmy Dary Natury) zalej wodą i gotuj kilka minut, a następnie odcedź. Gdy napar przestygnie, dodaj sok z cytryny lub pigwowca oraz gdy chcesz, by napój był słodki, odrobinę miodu lub cukru. Pij ciepły lub schłodzony. Wypróbuj także inne kwiaty: nagietka, wrzosu, lawendy i hibiskusa. W smaku tych kolorowych, naturalnych lemoniad poczujesz letnie słońce.

Niebieska woda ślazowa

Przygotowanie:

Ten kwiatowy napój doskonale nawodni w cieplejsze dni lub podczas uprawiania sportów. Skutecznie nawilży także gardło podrażnione infekcją lub przesuszone klimatyzacją. Jego przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. Do dzbanka wody o temperaturze pokojowej wrzuć małą garść suszonych kwiatów dzikiego ślazu (np. ekologiczny kwiat ślazu firmy Dary Natury). Zamieszaj i odstaw na trochę, aż zobaczysz, że woda nabiera jaskrawej, niebieskiej barwy. Gdy dodasz do wody ślazowej plaster cytryny, niebieska barwa powoli zmieni się w delikatny róż. Odcedzony napój przechowuj w lodówce nie dłużej niż 24 godziny.

Twarożek z kwiatami jadalnymi

Przygotowanie:

Włóż do miski biały ser, odrobinę śmietany dla nadania aksamitnej konsystencji, garść posiekanych ziół (np. czosnku niedźwiedziego, pietruszki i koperku) oraz jadalne kwiaty. Wykorzystaj np. nasturcję o pikantnym aromacie, słodkie płatki dzikiej róży, niebieskie chabry, bratki i pomarańczowe nagietki o miodowym posmaku. Płatków nie siekaj, tylko delikatnie wmieszaj w twarogową masę, by móc nie tylko korzystać z ich prozdrowotnych właściwości, ale także nacieszyć nimi oczy. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Ten piękny, wielokolorowy twarożek wspaniale urozmaici dietę oraz zaskoczy domowników i gości.

Mirosław Angielczyk – doktor nauk ogrodniczych, znawca tematyki zielarskiej i ziołoleczniczej

Czytaj także: Ziołowy detoks, czyli wielkie sprzątanie w organizmie

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułW Częstochowie: Śmiertelny wypadek w Siedlcu Małym. Zginął pieszy
Następny artykułSpotkanie z mieszkańcami ws. Programu “Czyste Powietrze”