A A+ A++

Choć ten rajski owoc kojarzy się nam nieodmiennie z Polską i zdecydowanie uważamy go za rodzimy, to w rzeczywistości prawdopodobnie pochodzi z Chin. Przywędrował stamtąd dawno temu – w końcu już w Biskupinie jadano jabłka.

Jabłka to bogactwo błonnika i witaminy C, dlatego chętnie je chrupią walczący z nadmiarem kilogramów. Jedno jabłko ma około 50 kCal i zawiera około 4,6 mg witaminy C, pod warunkiem, że zjemy je ze skórką. To ona jest bowiem tak cenna w jabłku.

Poza tym jabłka to źródło potasu, żelaza, witamin z grupy B, ale też wapnia czy fosforu. Ich wartości zdrowotnej nie da się przecenić, ponieważ badania pokazują, że jabłka naprawdę mogą leczyć.

Angielskie przysłowie mówi: “An apple a day keeps doctors away”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza, że wystarczy jedno jabłko dziennie, by cieszyć się zdrowiem. Właściwości jabłek faktycznie są niesamowite, co pokazują liczne badania.

Oligosacharydy i flawonoidy zawarte w jabłkach chronią przed zachorowaniem na choroby zapalne i nowotwory jelit. Z badań naukowców z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego wynika, że osoby, które jedzą jabłka regularnie są o 50 procent mniej narażone na zachorowanie na raka jelita grubego. Błonnik zawarty w jabłkach reguluje rytm wypróżnień, działając niczym miotełka wymiatająca z jelit złogi i toksyny. Ponadto w połączeniu z pektynami zapobiega wchłanianiu się cholesterolu, więc wielbiciele jabłek są w mniejszym stopniu narażeni na miażdżycę i choroby serca. Niski indeks glikemiczny sprawia, że nawet cukrzycy mogą jeść jabłka. Co więcej, właśnie dzięki indeksowi glikemicznemu 38 jabłka sycą. Zawierają kwercetynę, która jest flawonoidem mającym działanie antywirusowe. Hamuje ona aktywność takich wirusów jak: HIV, HPV czy wirusów grypy oraz wścieklizny! Badania na zwierzętach wykazały, że jabłka wspierają prawidłową pracę mózgu i chronią komórki przed degradacją. Zdaniem badaczy jabłka mogą zapobiegać chorobie Parkinsona oraz Alzheimera.

Jabłka można podawać osobom chorym na biegunkę oraz cierpiącym z powodu wrzodów żołądka – koniecznie w postaci gotowanej czy duszonej, gdyż surowe owoce mają właściwości usprawniające perystaltykę jelit.

Z kolei na problemy trawienne pomóc może ocet jabłkowy – wystarczy 1 łyżeczka octu na pół szklanki wody oraz 2 łyżeczki miodu. Ta mikstura łagodzi zgagę, niestrawność, a w dodatku uzupełnia niedobory potasu i szybko stawia na nogi.

By wykorzystać w pełni korzyści płynące z jedzenia jabłek, nie należy ich obierać. Najlepiej zjadać owoce ze skórką, w postaci surowej, wgryzając się bezpośrednio w owoc – obieranie czy krojenie nożem powoduje duże straty witaminy C. Jeśli jemy jabłka na surowo, koniecznie wybierajmy mocno dojrzałe i nieduże okazy – to właśnie w takich jabłkach jest najwięcej witaminy C!

Jabłka kiszone – specjał kuchni rosyjskiej – to ciekawy sposób na podniesienie walorów zdrowotnych i smakowych jabłek. W tej postaci jabłka nie tylko zawierają dużo więcej witaminy C, ale przede wszystkim mają właściwości probiotyczne.

Szarlotka? Bardzo proszę, ale nie za często, bo w tej postaci jabłka zachowują tylko walory smakowe, zdrowotnych w nich niewiele. Z dużą dozą ostrożności należy podchodzić także do innego typu specjałów z jabłek: calvadosa czy cydru.

Zobacz także:

Nie tylko z makreli. Ekspresowy przepis na pastę rybną

Nasi sąsiedzi uwielbiają sałatkę ziemniaczaną. My robimy ją po swojemu

Nad Sekwaną to hit! Wypróbuj niewiarygodnie pyszny sposób na jajka

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCardaclysm PC
Następny artykułCzy będzie podwyżka akcyzy na piwo? Restort odpowiada