A A+ A++

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Orzechy włoskie to doskonałe źródło witamin E C, A, K, B6 oraz minerałów, takich jak wapń, magnez, żelazo, potas, cynk. Orzechy włoskie to także pełnia bardzo zdrowych tłuszczów nienasyconych, przy czym są one szczególnie bogate w kwas alfa-linolenowy (ALA).

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wskazuje, że wspomniany kwas alfa-linolenowy to prekursor kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA występujących w tłustych rybach, które znane są ze swoich właściwości chroniących serce. Orzechy włoskie charakteryzują się także najkorzystniejszym spośród orzechów stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6.

Wyniki wielu badań naukowych potwierdzają, że spożywanie orzechów włoskich jest szczególnie korzystne dla ochrony zdrowia układu sercowo-naczyniowego, o czym przypomina NCEŻ. Ponadto zawarte w orzechach antyoksydanty charakteryzują się działaniem antynowotworowym.

Włączenie do swojej diety orzechów włoskich m.in. pomaga regulować poziom cholesterolu, usprawnia pracę układu nerwowego i mózgu, a także poprawia kondycję skóry.

Skórka z orzecha włoskiego łatwo zejdzie pod wpływem wysokiej temperatury123RF/PICSEL

Czy orzechy włoskie można jeść ze skórką?

Orzechy włoskie posiadają charakterystyczną, brązową skórkę, która charakteryzuje się gorzkawym smakiem. Wiele osób zachodzi w głowę, czy spożywanie orzechów z taką obwódką jest bezpiecznie dla zdrowia.

Tak, z powodzeniem można, ale i warto jeść orzechy włoskie ze skórką, ponieważ właśnie w tej brązowej “błonce” znajduje się wiele, prozdrowotnych antyoksydantów. Rzecz jasna, jeśli z uwagi na smak chcielibyśmy zdjąć z orzecha skórkę, możemy to zrobić na kilka sposobów.

Jak pozbyć się skórki z orzecha włoskiego?

Pierwszym sposobem na usunięcie skórki z orzechów włoskich, jest pieczenie orzechów w piekarniku. Orzechy obieramy z łupinek i wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i wkładamy do niego orzechy.

Po 10 minutach orzechy wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do czystej ściereczki. Pocieramy orzechy w ściereczce do momentu, aż skórki oddzielą się od reszty.

Jednym z najczęściej spotykanych trików na pozbycie się skórki z orzechów, jest sparzenie ich wrzątkiem. Orzechy bez łupiny wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem przez pół minuty.

Jak już wiemy z dwóch opisanych powyżej przykładów – skórka z orzecha najłatwiej schodzi pod wpływem wysokiej temperatury. W związku z tym, kolejną metodą na jej usunięcie, jest podprażenie orzechów na suchej patelni.

Patelnię rozgrzewamy, aplikujemy na nią orzechy i prażymy przez ok. 5 minut, regularnie mieszając. Gotowe!

Jak rozplanować posiłki dla dziecka na cały dzień i dlaczego warto zadbać o odpowiednie porcje?

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBadanie: 70% Polaków robi zdjęcia lub screeny produktów, które planuje kupić
Następny artykułNajlepsze samochody dla seniora. Wśród nich kabriolet