A A+ A++

Średnia cena eksportowanego wina paczkowanego w 2020 roku wyniosła 91,60
CZK/l. 6 proc. eksportu tej grupy win trafiło do Polski. W 2020 roku do Polski
wyeksportowano zaledwie 4,5 tys. hektolitrów wina za 37 mln CZK, z czego wino
butelkowane stanowiło 3,2 tys. hl za 29 mln CZK. Teraz sprzedaż jednak znów rośnie.

Wina, a nie tylko, jak się powszechnie mniema, piwa, sprowadzamy od
południowych sąsiadów nie od dziś. W latach 2005-2013 eksport wina z Czech do
Polski stale rósł. Wolumen wina nie był jednak duży choć Polska była drugim krajem
eksportowym. W okresie 2014-2015 zauważalny był spadek. Teraz zainteresowanie
czeskimi winami powraca m.in. za sprawą ich wysokiej jakości.

Czeskie wina to jakość

W Europie wina z Moraw i Czech są znane i popularne od średniowiecza kiedy
to cesarz Karol IV kazał sadzić winnice. W Valticach od XVII wieku działa
nieprzerwanie rolnicza szkoła uprawy winogron. Od czasu wprowadzenia ustawy o
winie w 1995 roku wina z Moraw i Czech przeszły wielki rozwój jakościowy i dziś
należą do najlepszych win w Europie.
Są doceniane i uznawane na całym świecie m.in. w konkursie Chardonnay du
Monde w Burgundii gdzie corocznie winiarze z Czech są wyróżniani. 

W Republice Czeskiej znajdziemy dwa regiony winiarskie: Morawy i Czechy,
które dalej dzielą się na podregiony. Czechy (Litoměřice i Mělník) i Morawy
(Mikulov, Slovácko, Velká Pavlovice i Znojmo). Według statystyk na koniec 2017
roku było 20 008 hektarów winnic i 384 winiarskich wiosek. Na 31 grudnia 2021
r. zarejestrowano 13 998 plantatorów z obsadzonymi winnicami. Jak na kraj,
który jest cztery razy mniejszy niż Polska to liczby, które robią wrażenie.

Biznes winiarski lepiej prowadzić w Czechach niż w Polsce

Na czeskim winie nie znajdziemy dobrze nam znanych banderol. Co za tym
idzie trunki z tej grupy nie podlegają akcyzie. W Polsce stawka akcyzy wynosi
dziś 10 proc. Idąc dalej, co ważne dla przedsiębiorców, wino można zaliczyć do
kosztów firmowych. Nie potrzebujemy do tego oczywiście faktur, ponieważ do 10 tys.
CZK (ok. 1995 zł) wystarczy zwykły paragon. Ograniczeniem jest limit. Wartość
jednej butelki nie może przekroczyć 500 CZK 
(ok. 95zł).

Czytaj więcej

Polska-Czechy – jakimi towarami handlujemy?

W bardzo popularnych winiarniach (Vinoteka) możemy dostać wino lane, które
najczęściej jest rozlewane do 1,5 l, 2 l lub 5 litrowych butelek. Naturalną
sprawą jest wcześniejsza degustacja, aby nie kupować kota w worku.

Burčák, czyli młode wino

Ciekawostką jest sprzedawany na ulicznych straganach burczak (cz. burčák). Burčák to częściowo sfermentowany moszcz z winogron,
trunek o bardzo owocowym smaku i mętnej konsystencji. Na pierwszy rzut oka jego
wizualna ocena może być bardzo negatywna.

Mówiąc wprost jest to półprodukt powstały podczas produkcji wina, który
nadaje się do spożycia już kilka dni po rozpoczęciu fermentacji moszczu. Trudno
odróżnić go od soku z winogron, ale należy uważać, bo może zawierać nawet 10 proc.
alkoholu. Burčák jest sprzedawany na przełomie sierpnia-września przez ok. 3-4
tygodnie. Święto młodego wina i pochody burczakowe to piękny czas dla
wielbicieli czeskiego wina. W miastach, miasteczkach i wioskach rozbrzmiewa
muzyka, rozlewa się wino, zabawie nie ma końca.

Ile wina produkują Czesi?

Powszechnie wiadomo, że Czesi są faworytami w konsumpcji piwa na osobę, ale
czy wiemy, który naród pije najwięcej wina? Francuzi, Włosi, Chilijczycy? Co
ciekawe, okazuje się, że największymi konsumentami wina na mieszkańca są
czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPogodny nihilizm to klucz do sukcesu? Polecamy książki na lato (i na poważnie)
Następny artykułFestiwal kolorów i baniek mydlanych w Jaworzynie Śląskiej przeniesiony na inny termin