A A+ A++

W dzisiejszym świecie jedzenie stało się dostępne niemal na wyciągnięcie ręki – od pracy po dom, a nawet w czasie podróży. Jednak, jak przypominają dietetycy, przerwy między posiłkami odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowej masy ciała, poziomu energii oraz stabilności poziomu cukru we krwi. Zbyt częste lub zbyt rzadkie jedzenie może mieć skutki zdrowotne, zwłaszcza jeśli regularnie towarzyszą nam uczucie głodu lub sytości.

Warto zachować około3-4 godziny między kolejnymi posiłkami123RF/PICSEL

Optymalne przerwy – co mówi nauka?

Według badań przeprowadzonych przez Harvard T.H. Chan School of Public Health, idealna przerwa między posiłkami powinna wynosić około 3-4 godziny. Właśnie tyle czasu potrzebuje organizm na strawienie większości pokarmów i przyswojenie składników odżywczych. Częste podjadanie lub skracanie tej przerwy może prowadzić do problemów z trawieniem, a także wahania poziomu cukru we krwi. W praktyce oznacza to spożywanie trzech głównych posiłków dziennie, z ewentualnymi przekąskami, jeśli przerwy są dłuższe.

Eksperci wskazują także, że przerwy między posiłkami trwające powyżej 5 godzin, mogą prowadzić do nagłego uczucia głodu, które często skutkuje sięganiem po szybkie przekąski, najczęściej te mniej zdrowe. Krótsze odstępy czasowe pozwalają w związku z tym uniknąć spadków energii, poprawiają koncentrację i mogą wspierać kontrolę nad masą ciała.

Rola indywidualnych potrzeb i stylu życia

Mimo przeprowadzonych badań należy pamiętać, że każda osoba ma inne potrzeby. Osoby aktywne fizycznie lub wykonujące pracę wymagającą dużego wysiłku umysłowego mogą potrzebować częstszych posiłków, aby uzupełniać zapasy energię. Z kolei osoby prowadzące siedzący tryb życia mogą czuć się lepiej, jedząc w dłuższych odstępach czasu.

Dietetolog Agata Białek, specjalizująca się w dietetyce klinicznej, podkreśla, że “ważne jest, aby słuchać sygnałów płynących z organizmu – jeśli zauważasz, że po dwóch godzinach od posiłku czujesz intensywny głód, warto zastanowić się nad zwiększeniem kaloryczności posiłków lub dodaniem więcej białka i błonnika, które zapewniają dłuższe uczucie sytości”.

Przerwy między posiłkami uzależnione są od indywidualnych potrzeb i konkretnego stylu życia

Przerwy między posiłkami uzależnione są od indywidualnych potrzeb i konkretnego stylu życia123RF/PICSEL

Czy przerwy między posiłkami wpływają na metabolizm?

Wielu dietetyków, w tym ekspertka ds. żywienia Dr. Susan Roberts z Tufts University, obala mit, jakoby częstsze posiłki przyspieszały metabolizm. Badania wykazują, że to głównie kaloryczność, a nie częstotliwość posiłków, wpływa na tempo przemiany materii. “Najważniejsza jest jakość i wartość odżywcza posiłków, a nie ich ilość czy częstotliwość” – tłumaczy Dr. Roberts.

Przerwy między posiłkami mogą jednak wpływać na zdrowie jelit, wspierając procesy trawienne i umożliwiając lepszą absorpcję składników odżywczych. Dzięki regularnym przerwom jelita mają czas na “odpoczynek”, co może sprzyjać ich zdrowiu i zmniejszać ryzyko wystąpienia dyskomfortu trawiennego.

Ile kosztują rogaliki u Magdy Gessler?Karolina Burda, Karolina BurdaINTERIA.PL

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułIndiana Jones i Wielki Krąg – nowy zwiastun, szczegóły fabuły i rozgrywki
Następny artykułABC News: Маск играет значительную роль в формировании будущей администрации Трампа