A A+ A++

Statystyczny Polak zjada w ciągu miesiąca niewiele ponad 3 kilogramy chleba – wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Ale chociaż aromatyczne, smaczne bochenki są produktami mocno zakorzenionymi w polskiej tradycji kulinarnej, konsumpcja pieczywa w Polsce spada z roku na rok. Dlaczego?

Zobacz również:

Eksperci przyczyn podobnego zjawiska doszukują się w różnych aspektach życia. Jedni uważają, że ten kupowany w sklepie nie zachęca składem, a jego jakość wciąż mocno spada. Inni twierdzą, że tuczy, przez co wykluczają go ze swojej diety (wielu wykreśla go również ze swojego codziennego jadłospisu przez nietolerancje pokarmowe). Są też tacy, którzy podkreślają, że chleb jest zwyczajnie zbyt drogi. Dobrą alternatywą może być więc pieczenie go w domu – będzie bowiem nie tylko smaczniej i zdrowiej, ale przede wszystkim ze sporą oszczędnością dla portfela. Ile kosztuje domowy chleb?

Czy opłaca się piec chleb w domu? Oto ile będzie kosztował

Nasze babcie nie wyobrażały sobie dnia bez przygotowania zaczynu, a na jego bazie kolejno smacznego, sycącego chleba, który wypełniał brzuchy wszystkich domowników. Kiedy jednak w sklepach zaroiło się od gotowych, łatwo dostępnych produktów, mocno zakorzeniona w polskiej kulturze tradycja wypieku domowego pieczywa odeszła w zapomnienie. Do czasu.

Czy opłaca się piec chleb w domu? Oto ile będzie kosztował123RF/PICSEL

Doświadczone kucharki zgodnie przyznają bowiem, że domowy chleb – pachnący, chrupiący i smaczny – jest podstawą w ich codziennym menu. Wśród powodów samodzielnego przygotowywania pieczywa wymieniają przede wszystkim sprawdzony skład, bez chemicznych dodatków, spulchniaczy czy emulgatorów, ale również możliwość eksperymentów (na przykład dodania ulubionych ziół czy ziaren) oraz prostoty w przygotowaniu.

Niektórzy z powątpiewaniem pokręcą jednak głową. Bo czy wypiek domowego chleba na pewno przyniesie oszczędności?

Jaki jest koszt pieczenia chleba w domu? Już nigdy nie kupisz w sklepie

Zacznijmy od listy zakupów. Niezbędnymi do przygotowania chleba są:

  • mąka pszenna, której koszt to około 2 złotych za kilogram – do wypieku chleba potrzebnych jest 500 g, co daje wydatek rzędu 80 groszy,

  • mąka żytnia, której koszt to około 2 złotych za kilogram – do wypieku chleba potrzebnych jest 350 g, co daje wydatek rzędu 70 groszy,

  • łyżka soli oraz woda – produkty, których koszt można pominąć – znajdują się bowiem w każdej kuchni,

  • 3 łyżki oleju – około 60 groszy,

  • 3 łyżki cukru – około 60 groszy,

  • 1 saszetka drożdży w proszku – 80 groszy,

  • ewentualne dodatki – na przykład pestki słonecznika kupione za 1,90 zł za 100 g (kupując hurtowo można zaoszczędzić jeszcze więcej).

Do zakupów doliczyć trzeba również koszt zużycia prądu – godzina pracy piekarnika to około 80 groszy. Ostateczna cena wypieku jednego bochenka chleba razowego z dodatkami ziaren wynosi więc około 4 złotych. Cena podobnego produktu w piekarni waha się od 6 do nawet 10 złotych. Oszczędność to więc dopiero początek. Niewiele może się bowiem równać ze smakiem świeżego, domowego pieczywa, którego skład jest oczywisty już od pierwszych chwil.

Decathlon zwalnia swoich pracowników na sport i daje przykład innym markom

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPromocja na budżetowe telewizory Xiaomi A (Pro) z 2025 roku – 43″/50″/55″/65″ od 1129 zł (rabat do 400 zł)
Następny artykułRosja chce wydać fortunę na wzmocnienie cenzury w internecie