A A+ A++

Ceny burgerów w lokalach mogą zaskakiwać. Serwowane w restauracjach bazujących na własnych recepturach i samodzielnym wyrobie, kosztują nawet dwa razy tyle co te z popularnych sieciówek! Skąd te różnice? Czy to wyłącznie chęć zysku właściciela lokalu i cena za klimat restauracji? Sprawdziliśmy, ile tak naprawdę powinien kosztować dobry burger!

Burger burgerowi nierówny

Zacznijmy od różnic, o których wspomnieliśmy na początku. Niezależnie od tego, z której strony spojrzymy, burgery mają podobne składniki – bułkę, wołowinę, warzywa i sos, ewentualnie dodatki typu boczek czy jajko. Skąd zatem aż tak ogromna różnica pomiędzy cenami w różnych lokalach?

W grę wchodzi zarówno jakość składników, jak i sposób przyrządzania burgera. Spójrzmy na jego najważniejszy element – wołowinę. Kotlety przemysłowe, sprzedawane najczęściej w formie mrożonej, produkowane są z mięsa niskiej jakości. Zwykle są nafaszerowane przyprawami i różnymi „polepszaczami”, aby zakryć ich kiepski smak.

Tymczasem mięso w naprawdę dobrym burgerze musi spełniać pewne wymagania. Nie powinno zawierać więcej niż 20% tłuszczu. Dlatego najwyższej jakości mięsem na burgera jest kark wołowy. Aby kotlet zachował swoje walory smakowe, kucharz musi go zmielić i przygotować tuż przed podaniem. Nie ma tu miejsca na mrożonki!

Prawdziwy koszt burgera – kalkulator

Świeża, polska wołowina, warzywa z ekologicznych upraw, wysokiej jakości bułka bez niepotrzebnych dodatków, sosy i dressingi na bazie świeżych ziół – to obowiązkowe składniki dobrego burgera. Każdy z nich kosztuje. Nie ma fizycznej możliwości przygotowania takiego burgera za 10 zł.

Koszt wszystkich powyższych składników to minimum kilkanaście złotych. Dlaczego więc w lokalach ceny burgerów zaczynają się od 30 zł, a niektóre kosztują nawet dwa razy tyle? Oczywiście w grę wchodzą nietypowe składniki, np. importowana amerykańska wołowina lub burger z dziczyzną. Jednak realny koszt, jaki ponosi restauracja, to znacznie więcej niż cena składników.

Zacznijmy od tego, że lokal musi zapłacić państwu VAT – 8% lub 23%, w zależności od rodzaju produktu, a także podatek dochodowy. Kolejna kwestia to czynsz za wynajem, który w dużych miastach nieraz wynosi nawet kilkanaście tysięcy złotych! Do tego dochodzą opłaty za media: prąd, gaz, ogrzewanie itp., tantiemy za muzykę i oczywiście wynagrodzenia pracowników. W rezultacie okazuje się, że właścicielowi restauracji pozostaje zaledwie 10-20% zysku z ceny burgera.

Prawdziwy burger w klimatycznym miejscu – ile kosztuje?

Wysokiej jakości burger nie będzie kosztował mniej niż 30-40 zł. Cena rośnie wraz z różnorodnością i oryginalnością składników. Czy to dużo? Niekoniecznie, jeśli weźmiemy pod uwagę, że prawdziwy burger to zdrowe, pełnowartościowe danie. Serwowane w klimatycznym miejscu, takim jak np. Pasibus, jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jeśli więc chcesz naprawdę dobrze zjeść, nie próbuj oszczędzić tych kilkunastu złotych. W nowoczesnym lokalu zjesz prawdziwe, wyjątkowe w smaku, pełne wartości odżywczych burgery Warszawa!

Artykuł sponsorowany

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSimpsonowie: Jeden z najnowszych odcinków z odniesieniem do popularnej gry
Następny artykułBiejat: Mieszkania na wynajem w Warszawie powinny być co najmniej o połowę tańsze