A A+ A++

Ile kalorii mają wigilijne potrawy

Święta Bożego Narodzenia to czas nie tylko relaksu i spotkań z rodziną, ale również pysznego jedzenia, na które wiele osób czeka z utęsknieniem cały rok. 

Świąteczne dania bywają jednak dość kaloryczne, o czym w szczególności powinny pamiętać osoby dbające o smukłą linię lub będące na diecie redukcyjnej. 

Barszcz czerwony z uszkami

Potrawy tej nie może zabraknąć na żadnym stole wigilijnym. Barszcz przyrządzany jest z buraków, które posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Dodatek uszek, czyli charakterystycznych pierożków z nadzieniem grzybowym, jednak znacznie podnosi kaloryczność tej potrawy – w średniej wielkości porcji barszczu z uszkami (280 g) znajduje się około 230 kcal.

Kapusta z grzybami

Świąteczna kapusta z dodatkiem aromatycznych grzybów zalicza się do stosunkowo mało kalorycznych potraw. W standardowej porcji, czyli ok. 200 g tego dania, znajduje się około 90 kcal.

Pierogi z grzybami

Zdecydowanie więcej kalorii niż kapusta z grzybami mają pierogi z grzybami. Farsz składa się zwykle z grzybów, które wcześniej zostały podsmażone na tłuszczu, z dodatkiem cebulki. Jeden pieróg zawiera około 85 kcal, co przy 4 sztukach daje już 340 kcal.

Ryba po grecku

To jedno z tradycyjnych dań wigilijnych jest nie tylko pożywne, ale również zdrowe. Ryba przyrządzona jest w towarzystwie warzyw takich jak marchew, pietruszka, seler czy cebula. Jeśli chodzi o kalorie, to porcja 200g zawiera ok. 200 kcal.

Śledzie w śmietanie lub oleju

Kolejna rybna przekąska wigilijna to śledź, który może być podawany zarówno w zalewie olejowej, jak i w śmietanie. Sam śledź nie jest bardzo kaloryczny ale olej lub śmietana już tak. Danie to praktycznie nie zawiera węglowodanów, lecz głównie tłuszcze i białko. W porcji ok. 100 g śledzia w oleju znajdują się aż ok 300 kcal. Podobnie będzie w przypadku śledzia w śmietanie.

Karp smażony

To potrawa bogata w tłuszcz. Sam karp należy do tłustych ryb, a użyty do smażenia olej jeszcze zwiększa ilość tego składnika w porcji. Porcja fileta o wadze 130 g dostarcza organizmowi około 240 kcal.

Kompot z suszu

Idealny dodatek do wigilijnej wieczerzy doskonale poprawia trawienie. Kompot przyrządzony jest z suszonych owoców takich jak gruszki, jabłka, śliwki, dodatkowo dosładzany cukrem lub miodem. W jednej szklance, czyli ok. 200 ml takiego napoju, znajdziemy ok. 200 kcal.

Kutia

Tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, która często pojawia się na polskim stole wigilijnym. To danie na bazie gotowanej pszenicy, maku, rodzynków, migdałów i miodu, dlatego kaloryczność porcji jest dość wysoka, bo znajdziemy tam aż 550 kcal na 100 g.

Groch z kapustą

Z kolei ta potrawa to danie przyrządzone z gotowanego grochu i kiszonej kapusty zazwyczaj z dodatkiem tłuszczy, np. smalcu. W jednej łyżce stołowej potrawy znajdziemy około 145 kcal.

Keks

Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnego ciasta, jakim jest keks. Wypiek ten zawiera dużą ilość bakalii, które wpływają na kaloryczność ciasta. Jego niewielka porcja dostarcza aż ok. 400 kcal.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa pojawia się na stole wigilijnym jako zamiennik barszczu lub jako kolejne danie. Czysta, nie zabielana zupa grzybowa jest dość niskokaloryczna, bo ma tylko 30 kcal na 100 g. Natomiast standardowej wielkości porcja podana ze śmietaną i dodatkami w postaci makaronu dostarczy nawet 300 kcal.

Piernik

To aromatyczne ciasto, najczęściej przekładane powidłami i udekorowane polewą czekoladową dostarczy nam w jednej porcji około 215 kcal.

Makowiec

Kolejne tradycyjne ciasto świąteczne również obfituje w kalorie, których najwięcej jest w masie makowo-bakaliowej, a nie zaś w samym cieście (drożdżowym lub biszkoptowym). Jedna porcja makowca o wadze 60 g to około 210 kcal.

Kotlet schabowy i mielony

Kotlety z reguły nie goszczą na wigilijnym stole natomiast są często jedzone podczas świątecznych obiadów. Jeśli chodzi o mięsa podawane najczęściej w pierwszy i drugi dzień świąt, to kotlet schabowy w panierce dostarczy nam ponad 400 kcal, natomiast mielony – połowę mniej, bo ok. 200 kcal.

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa wykonana z gotowanej marchewki, groszku i kukurydzy w puszce, ogórków kiszonych, ziemniaków, jajek i majonezu to około 70 kcal w porcji o wadze 100 g. Standardowa porcja waży ok. 200 g czyli zawiera ok. 140 kcal.

Bigos

To danie wykonane z kapusty kiszonej oraz różnych rodzajów mięs. Porcja bigosu o wadze 200 g dostarcza około 250 kcal.

Nawet 3000 kcal podczas kolacji wigilijnej.

Wiedząc już, ile kalorii mają poszczególne dania wigilijne i świąteczne można łatwiej kontrolować dostarczane podczas wieczerzy kalorie. Podliczmy więc ile kalorii możemy spożyć podczas tradycyjnej jedenasto-daniowej kolacji wigilijnej:

barszcz czerwony z uszkami – 230 kcal

kapusta z grzybami – 90 kcal

pierogi z grzybami (3 szt.) – 255 kcal

ryba po grecku – 200 kcal

porcja śledzi w śmietanie lub oleju – 300 kcal

karp smażony – 240 kcal

kompot z suszu – 200 kcal

porcja kutii – 550 kcal

porcja grochu z kapustą (dwie łyżki) – 290 kcal

porcja keksu – 400 kcal

porcja piernika – 215 kcal

Razem daje nam to prawie 3000 kcal (dokładnie 2970) ale pamiętajmy, że wszystko zależy od naszego umiaru i wielkości porcji. 3000 kcal to już i tak sporo więcej niż zalecane całodzienne spożycie dla większości ludzi.

Nie popadajmy jednak w obsesję i pamiętajmy o tym, że święta Bożego Narodzenia są raz w roku i warto spróbować każdego dania, nawet w niewielkiej porcji.

O autorze

Artykuł przygotował Marcin Piotrowicz, twórca serwisów wszystkoojedzeniu.pl i calories-info.com, publikujących informacje o kaloriach, wartościach odżywczych i właściwościach zdrowotnych produktów spożywczych.

(23.12.2019 gp fot.nadesłane)

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNie żyje legendarny aktor Tony Britton. Grał m.in. w “Dniu Szakala”
Następny artykułWażny komunikat!