Myśląc o przygotowaniu mięsa, z reguły mamy w głowie takie obróbki termiczne jak smażenie, gotowanie czy grillowanie. Zdrową i równie smaczną alternatywą może okazać się dla nas duszenie – proces, który sprawia, że przygotowane mięso rozpływa się w ustach, a samo przyrządzenie wcale nie jest tak czasochłonne, jak mogłoby się wydawać. Jest jednak kilka ważnych kwestii, o których warto pamiętać, jeśli chcemy podjąć się uduszenia różnego rodzaju mięsiwa. Skuś się i przed zabraniem do pracy przeczytaj, na co koniecznie musisz zwrócić uwagę!
Jak ocenić twardość mięsa?
Idealnie uduszone mięso jesteśmy w stanie przekroić zaledwie bokiem widelca, bądź oddzielić je od reszty łyżką bez najmniejszego problemu. Aby doprowadzić je do takiej formy, należy wziąć pod uwagę kilka czynników. Najważniejszym z nich jest czas – każdy rodzaj mięsa potrzebuje nieco innych pomiarów, aby uzyskać pożądaną miękkość. Najkrócej dusi się mięso mielone, ryba oraz kurczak – warto jednak sprawdzić te niewielkie różnice przed przystąpieniem do duszenia. Jeśli mięso będzie duszone zbyt krótko, pozostanie wciąż surowe i niezdatne do spożycia; jeśli jednak zbyt długo – będzie twarde, co stanowi zupełną odwrotność naszych oczekiwań. Najlepsza rada? Duś mięso z zegarkiem w ręku!
Jak osiągnąć najlepszą konsystencję?
Przy duszeniu najbardziej wyczekiwanym efektem jest mięso tak miękkie, że rozpływa się na naszym podniebieniu. Niestety, samo pozostawienie potrawy w rondlu nie wystarczy; może się okazać, że mięso wyjdzie wysuszone i niesmaczne. Aby tego uniknąć, najważniejsza jest marynata – przed uduszeniem mięso powinno być już lekko w niej podsmażone do osiągniecia rumianego koloru. Dzięki niewielkiej ilości oleju mięso puści swoje naturalne soki, które stanowią świetną bazę do sosu, w którym później będzie odbywał się proces duszenia. Aby przyrządzane mięso osiągnęło swoją miękkość, w trakcie duszenia konieczne jest również polewanie jego wierzchu – dzięki temu sos będzie miał więcej sposobności do wsiąknięcia w strukturę mięsa, które, pęczniejąc, na końcu zachwyci nas swoją delikatnością!
Co ze smakiem?
Duszone mięso, podobnie jak gotowane, może kojarzyć się z mdłym, nijakim smakiem. Tak rzeczywiście się wydarzy, jeśli nie zadbamy o wcześniejsze odpowiednie przygotowanie. Już wspomniana marynata gra tutaj pierwsze skrzypce. Z uwagi na to, że duszenie nie jest obróbką tak inwazyjną, jak chociażby smażenie w panierce, potrzebujemy mocno wyczuwalnych aromatów już na samym początku procesu. W tym celu mięso należy dokładnie opłukać i osuszyć, a następnie zamarynować w ulubionych przyprawach; ważne jest, aby dokładnie nasmarować mięso z każdej strony.
Przygotowując duszone mięso, warto pamiętać jeszcze o dwóch kwestiach:
- jeśli mięso zawiera tłuste kawałki, należy je odciąć – przy duszeniu tłuszcz rozpuści się do naszego sosu, sprawiając, że mięso nie będzie delikatnie miękkie, ale ociekające żółtym, nieprzyjemnym płynem;
- znacznie lepszym wyborem przy duszeniu mięsa będzie rondel o mniejszej średnicy, za to z wyższymi ściankami – ta struktura pozwoli na przykrycie sosem jak największej części mięsa.
Więcej informacji
Informacje dodatkowe o różnego rodzaju mięsach znajdziesz na stronie Budnicy – dowiedz się więcej i sprawdź wiele interesujących przepisów.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS