Kolbowy ekspres do kawy polecany jest szczególnie osobom, dla których przygotowanie porannej kawy własnoręcznie stanowi dużą frajdę. Jakie modele warto wybrać wśród dostępnych na rynku?
Ekspres kolbowy przypomina nieco ekspres automatyczny, ale jego obsługa wymaga od nas więcej zaangażowania. Przede wszystkim dlatego, że do jego działania wymagane są zmielone ziarna, i to najlepiej zaraz przed przygotowaniem kawy. Bardzo często odradza się kupowanie gotowych kaw mielonych w paczkach, gdyż ziarna bywają zmielone zbyt grubo, a do ekspresu wymagane jest odpowiednio drobne mielenie (ale też nie za drobne – to wymaga wprawy). Poza tym świeżo mielona kawa ma o wiele lepsze walory smakowe, dlatego posiadanie odpowiedniego młynka stanowi połowę sukcesu. Alternatywą dla obu rozwiązań są saszetki ESE, które przypominają torebki z herbatą, jednak można ich używać tylko w wybranych modelach ekspresów.
Ekspres kolbowy przepuszcza wodę pod ciśnieniem przez kawę umieszczoną w kolbie (zwaną również profesjonalnie portafiltrem), którą przytwierdza się ręcznie do wylotu. Pod spodem znajdują się wypustki, które wylewają do naczynia przygotowaną kawę, co trwa kilkadziesiąt sekund. Ekspres automatyczny robi wszystko za nas. Wystarczy wcisnąć jeden przycisk, który odpowiada konkretnemu rodzajowi napoju. Ekspres sam mieli ziarna, sam zaparza kawę i w razie potrzeby spienia również mleko. Bywa, że jest większy i droższy, ponieważ jego budowa jest bardziej skomplikowana i wyposażona w wiele podzespołów.
W wyborze odpowiedniego ekspresu kolbowego liczy się kilka ważnych kwestii. Zwracajmy uwagę na to, pod jak wysokim ciśnieniem ekspres przepuszcza wodę. Do przygotowania espresso potrzeba 9 barów i ta wartość powinna być wartością minimalną (najczęściej producenci i dystrybutorzy podają o wiele wyższe wartości ciśnienia). Do tego liczy się także system podgrzewania wody. Domowe ekspresy posiadają często tzw. termobloki (element przypominający rurkę), które bardzo szybko nagrzewają wodę po uruchomieniu, ale często poleca się modele z bojlerem, który utrzymuje jej stałą temperaturę. Im większy bojler, tym lepsza wydajność urządzenia. Na rynku dostępne są także ekspresy, które posiadają dwa bojlery. Są one jednak przeznaczone najczęściej do profesjonalnych kawiarni.
W tego typu ekspresach znajdziemy także dysze do spieniania mleka. O ile modele automatyczne posiadają cały system do “obróbki” mleka (wystarczy zazwyczaj włożyć w mleko specjalną rurkę, która wessie napój do środka), tak ekspresy kolbowe wymagają jego samodzielnego przygotowania i samodzielnego wlania do filiżanki z kawą. Niektóre urządzenia posiadają też podgrzewaną tackę, która ociepla filiżankę, oraz regulowaną dyszę, pozwalającą podstawić naczynia o różnych wysokościach.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS