A A+ A++

Sekretem udanej pizzy jest przede wszystkim ciasto. Musi być porządnie wyrobione, a o tym decydują właściwe proporcje mąki i wody. Nie tylko one mają jednak wpływ na chrupkość i puszystość pizzy. Jednym z czynników spulchniających ciasto jest powietrze, które miesza się z mąką już w czasie przygotowywania wyrobu. Dlatego mąka zawsze powinna być przesiana przez sito – gdy będzie odpowiednio napowietrzona, ciasto będzie mogło wyrosnąć. Nie zapominajmy o drożdżach instant – wystarczy ok. 5 g na 250 g mąki i 150 ml ciepłej wody. Kiedy już uformujemy placek i przykryjemy go na pewien czas, by mógł podwoić swoją objętość, czas na resztę składników – przecier pomidorowy, ser, szynka, oliwki papryka. Tak naprawdę możemy położyć to, co lubimy, a resztą zajmie się odpowiedni piec.

Czym jest piec do pizzy i jak działa?

W przeciwieństwie do tradycyjnego piekarnika, mini piec do pizzy jest bardziej poręczny i pracuje szybciej. Ciasto nie tylko odpowiednio wyrasta, ale po wyjęciu ma dobrą strukturę – nie jest ani suche, ani twarde. Z wyglądu piec do pizzy przypomina opiekacz, tyle że okrągły. Działa tak, że na kamienny blat trzeba położyć wcześniej przygotowaną pizzę, a następnie zamknąć pokrywę. Na górze urządzenia znajdziemy pokrętła, dzięki którym ustawiamy temperaturę i czas pieczenia. Grzałka umieszczona w pokrywie błyskawicznie rozgrzewa piec, co sprawia, że pyszna pizza jest gotowa w ciągu kilku minut. Piece mogą różnić się niektórymi ustawieniami lub wielkością – zwykle pozwalają na przygotowanie pizzy o średnicy 30 cm.

Kompaktowy piec do pizzy – zalety

Jeśli marzy nam się pyszna i chrupiąca pizza, musimy sprawdzić maksymalną temperaturę pieczenia. Większość nowoczesnych maszyn osiąga temperaturę 400 st. C – w ten sposób pizza jest gotowa już po 5 minutach. Ciasto będzie doskonale upieczone, ser roztopiony, a warzywa aromatyczne i smaczne. Warto zwrócić uwagę na tworzywo, z którego wykonany jest blat. Najlepszym wyborem będą blaty kamienne, ponieważ równomiernie rozprowadzają ciepło na całej powierzchni, a po rozgrzaniu długo je utrzymują. Co więcej dobrze wchłaniają wilgoć z ciasta. Kolejną zaletą pieca z blatem kamiennym jest to, że łatwo się go czyści i nic nie przywiera.

Jaki mini piekarnik warto wybrać?

Nie bez znaczenia jest również obudowa zewnętrzna. Powinna być wykonana z trwałego materiału, odpornego na zarysowania i pęknięcia. Nóżki, na których stoi piec powinny być stabilne i antypoślizgowe. Ciekawą opcją są urządzenia wielofunkcyjne z dwoma kamieniami. Można w nich przyrządzić nie tylko pizzę, ale też tosty, zapiekanki, niektóre ciasta, a nawet dania z makaronem. Gdzie szukać dobrych maszyn do pizzy? Na rynku mamy wiele kompaktowych modeli, takich jak np. CLATRONIC PM 3622 – posiada moc 1800W, a także regulowany termostat, powłok non-stick (nieprzywierającą) oraz duży nienagrzewający się uchwyt. Duża powierzchnia pieczenia pozwala na sporządzenie pizzy o średnicy ok 28 cm. Ten sprzęt kupimy za ok. 200 zł.

Godny polecenia jest też piec do pizzy marki Lund o mocy 1200 W. Kamień do pizzy wykonano z kordierytu, a czas pieczenia pizzy wynosi do 5 minut. W tym urządzeniu śmiało możemy przyrządzić również pizzę mrożoną – będzie gotowa w zaledwie 3 minuty! Wbudowany timer pilnuje, by nie przekroczyć czasu pieczenia, a intuicyjny panel sterowania zapewnia regulację temperatury. Ten model kupimy za ponad 300 zł.

W podobnej cenie kupimy maszynę TREBS, w której można zrobić pizzę o średnicy 38 cm lub cztery oddzielne mini placki. Spód ciasta będzie cudownie chrupiący, jak w prawdziwym kamiennym piecu. To model w stylu retro, w zestawie którego znajdziemy książkę kucharską i cztery łopatki. Mając go w zasięgu ręki, możemy zostać prawdziwymi mistrzami pizzy!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTrwa Akademia Wzorowej Edukacji [ Szkoły i uczelnie ]
Następny artykułNapięcie na granicy rośnie. Chargé d’affaires RP wezwany przez białoruskie MSZ