Dzisiaj, 13 stycznia (11:05)
Czy japońskie drzewo rodzynkowe, czyli rosnąca głównie w Azji howenia słodka może uratować nas przed kacem? Czy prawdą jest, że osłabia działanie alkoholu i zmniejsza ryzyko uzależnienia? Dla niejednego miłośnika napojów wysokoprocentowych brzmi to niemal jak sen. Sprawdźmy czy jest realny.
Pić i bawić się bez przykrych konsekwencji w dniu następnym – o tym marzy niejeden imprezowicz. Jednak spożywanie alkoholu dla wielu osób kończy się koszmarnym bólem głowy i innymi dolegliwościami wynikającymi z kaca. Alkohol sieje spustoszenie, przynosząc zarówno natychmiastowe, jak i odległe konsekwencje zatrucia. Jest jedną z substancji, od której można się szybko uzależnić. Czy howenia słodka może stać się remedium na te wszystkie problemy?
Japońskie drzewo rodzynkowe dorasta do 20 m wysokości. Naturalnie rośnie w Japonii, Korei i wschodnich Chinach. W Polsce bywa uprawiane, głównie jako roślina ozdobna. Słodki ekstrakt z nasion, gałązek i młodych liści jest wykorzystywany w kuchni, na przykład jako zamiennik miodu.
Liście i kwiaty drzewa rodzynkowego zawierają tajemniczo brzmiący flawonoid – dihydromyricetynę (DHM), za sprawą którego roślina może stać się pomocna:
- w leczeniu choroby alkoholowej
- przyczynić się do zmniejszania ryzyka uzależnień od alkoholu, redukowania symptomów odstawiennych
- niwelowania przykrych objawów zatrucia alkoholowego (popularnego kaca)
Czytaj również: Co się dzieje w twoim ciele, gdy na miesiąc odstawisz alkohol? Wyjaśniamy
Według naukowców zawarty w howenii słodkiej flawonoid DHM blokuje receptory GABAA, które odpowiadają za przekazywanie informacji w układzie nerwowym i mają wpływ na ostre oraz przewlekłe zatrucie alkoholem.
Zespół badaczy, pod kierownictwem prof. Jing Liang z University of California, przeprowadził obserwację na szczurach. Trzeba wiedzieć, że te gryzonie reagują na alkohol podobnie jak ludzie.
Pierwszej grupie szczurów podano (w ciągu dwóch godzin) odpowiednik 15-20 piw. Zgodnie z oczekiwaniami, stwierdzono u nich upojenie alkoholowe, a położone na grzbiecie gryzonie, nie były w stanie odwrócić się i stanąć w naturalnej pozycji. Po godzinie działanie alkoholu zaczęło słabnąć i szczury były zdolne kontrolować swoje ciała.
Drugiej grupie szczurów podano tę samą dawkę alkoholu wraz z zastrzykiem DHM (1mg/kg masy ciała). U tych gryzoni dużo później zaobserwowano upojenie alkoholowe. Dużo szybciej, bo już po kwadransie, były też w stanie stanąć w naturalnej pozycji.
Po 48 godzinach u szczurów, którym podano DHM nie z … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS