Artykuł “Gazety Wyborczej” na temat Polskiego Holdingu Hotelowego opiera się na spreparowanych, całkowicie fałszywych informacjach byłego pracownika naszej firmy – głosi oświadczenie PHH, podpisane przez prezesa Gheorghe Mariana Cristescu.

Hotele na podsłuchu - tak władza inwigiluje opozycję? Jest stanowisko hotelowej spółki Skarbu Państwa
fot. Olena Yakobchuk / / Shutterstock

Według “Gazety Wyborczej” w hotelach zarządzanych przez Polski Holding Hotelowy służby specjalne nieformalnie inwigilują gości, a oprócz osób uznanych za zagrożenie terrorystyczne śledzeni są też działacze opozycji. Dziennik pisze, że służby otrzymały m.in. informacje o spotkaniu polityków PO ze Swiatłaną Cichanouską, liderką białoruskiej opozycji, które odbyło się 10 września 2020 r. w hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport, zarządzanym przez PHH. PHH – jak podkreśla “GW” – zaprzecza informacjom o inwigilacji.

Do artykułu w “GW odniósł się Polski Holding Hotelowy.

“W związku z pojawieniem się na łamach +Gazety Wyborczej+ nieprawdziwego artykułu na temat Polskiego Holdingu Hotelowego, autorstwa red. Wojciecha Czuchnowskiego, informujemy, że artykuł ten opiera się na spreparowanych, całkowicie fałszywych informacjach byłego pracownika naszej firmy, o czym redakcja została przez nas wcześniej poinformowana” – głosi oświadczenie Polskiego Holdingu Hotelowego podpisane przez prezesa PHH Gheorghe Mariana Cristescu.

Według oświadczenia zarzuty wynikają z tego, że “były pracownik PHH od momentu rozstania się naszą firmą próbuje wymusić od Spółki wypłatę nienależnych środków pieniężnych, do której nie ma żadnych podstaw”. “W wyniku odmowy Spółki spełnienia jego bezpodstawnych żądań rozpoczął on bezpardonowe działania mające na celu wyrządzenie szkody spółce i zrujnowanie jej wizerunku” – głosi oświadczenie.

Politycy Koalicji Obywatelskiej Marcin Kierwiński i Jan Grabiec zorganizowali w poniedziałek konferencję prasową w związku z artykułem “Gazety Wyborczej”. Domagali się informacji premiera Mateusza Morawieckiego w Sejmie oraz poinformowali o zawiadomieniu prokuratury.

pś/ par/

Źródło:PAP
Tematy

Poprzedni artykułNBP: Inflacja bazowa w marcu wyniosła 12,3 proc.
Następny artykułStanowisko prezesa zarządu PGE Polskiej Grupy Energetycznej w sprawie planów unijnej reformy rynku energii elektrycznej