Policjanci zajmujący się w sądeckiej komendzie zwalczaniem przestępczości gospodarczej ukrócili proceder wprowadzania na rynek zafałszowanej żywności przez jedną z sądeckich firm. Produkcja serków wędzonych była poza jakąkolwiek kontrolą, a wyroby miały fałszywe etykiety. 56-letnia mieszkanka Nowego Sącza usłyszała zarzuty, natomiast do sądu został skierowany akt oskarżenia.
W ramach postępowania przygotowawczego, prowadzonego pod nadzorem Prokuratury Rejonowej w Nowym Sączu, policjanci ustalili, że jedna z firm zarejestrowanych na terenie Nowego Sącza, sprzedawała serki wędzone, których produkcja była poza kontrolą Inspekcji Weterynaryjnej. Dodatkowo na wyrobach zamieszczano etykiety, z których wynikało, że producentem jest firma, która w przeszłości wytwarzała serki wędzone, jednak w 2016 roku zaprzestała działalności. Z kolei weterynaryjny numer identyfikacyjny zamieszczany na etykietach należał do jeszcze innej firmy. Takie informacje miały wzbudzać u klientów poczucie, że żywność jest produkowana pod nadzorem inspekcji i zgodnie z obowiązującymi normami. Co najmniej od 2017 roku do kwietnia br. serki trafiały do wielu odbiorców w kilku województwach w Polsce.
Podczas przeszukania przeprowadzonego na terenie firmy, policjanci ujawnili nielegalną linię produkcyjną, a także zabezpieczyli komputer oraz przygotowane etykiety z fałszywymi danymi.
Zgromadzony przez sądeckich policjantów materiał dowodowy pozwolił na przedstawienie 56-letniej mieszkance Nowego Sącza zarzutów z art. 97 ust. 1 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Następnie Prokuratura Rejonowa w Nowym Sączu skierowała akt oskarżenia do sądu. Kobiecie grozi teraz do roku więzienia.
/źródło: KMP Nowy Sącz
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS