Max Verstappen i Charles Leclerc rozpoczną Heineken Grande Prémio de Portugal z drugiego rzędu. W trzeciej linii ustawią się Sergio Pérez i Alex Albon, w czwartej Carlos Sainz i Lando Norris, w piątej Pierre Gasly i Daniel Ricciardo, który uderzył w opony w Q2.
Po incydencie w FP3 mocowano kratki odpływowe i kwalifikacje rozpoczęły się z półgodzinnym opóźnieniem.
W Q1 Lewis Hamilton (1.16,828) zostawił za sobą Verstappena (1.16,879), Bottasa (1.16,945), Gasly’ego (1.17,209), Péreza (1.17,370) i Leclerca (1.17,421). Po fladze w szachownicę George Russell wypchnął z piętnastki Kimiego Räikkönena, siódmy raz w tym sezonie awansując do Q2. Wraz Kimim odpadli Giovinazzi, Grosjean, Magnussen i Latifi.
Kierowcy Mercedesa i Ferrari rozpoczęli Q2 na średnio twardych oponach. Valtteri Bottas uzyskał 1.16,466. Lewis Hamilton zablokował koło na hamowaniu (1.16,824). Max Verstappen (C3) w drugim wyjeździe poprawił się na 1.17,096.
Po fladze w szachownicę Daniel Ricciardo wyprzedzał Estebana Ocona, wyjechał na brudną stronę toru i po obrocie uderzył tyłem w opony. Kierowca Renault utrzymał 10 lokatę.
Za czołową trójką znaleźli się Pérez (1.17,129), Sainz (1.17,183), Norris (1.17,321), Gasly (1.17,367), Leclerc (1.17,367), Albon (1.17,411) i Ricciardo (1.17,481). Zakończyli występ Ocon, Stroll, Kwiat, Russell i Vettel.
Alex Albon otrzymał C2 na decydującą część kwalifikacji. Reszta stawki korzystała z C3. Po pierwszych przejazdach prowadził Valtteri Bottas (1.16,986) – przed Hamiltonem (1.17,033), Verstappenem (1.17,107), Leclerkiem (1.17,456), Pérezem (1.17,474), Sainzem (1.17,520), Norrisem (1.17,525) i Albonem (1.17,559). Pierre Gasly ograniczył się do jednego wyjazdu.
Dwójka Mercedesa zmieniła opony na C2. Lewis Hamilton poprawił się na 1.16,934, Valtteri Bottas – na 1.16,754. Po fladze w szachownicę Max Verstappen (C3) awansował na P2 (1.16,904). Hamilton uzyskał 1.16,652, co oznaczało 9 pole position w sezonie, 97 w karierze sześciokrotnego mistrza świata.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS