Gulasz z żołądków to sycące i pełnowartościowe danie, które możesz podać na obiad z kaszą czy makaronem. Cena żołądków drobiowych jest dość niska, więc dodatkowo możesz zaoszczędzić trochę pieniędzy. Jak go zrobić?
Gulasz – co to za danie?
Danie gulaszowe pochodzi z Węgier, gdzie stanowi potrawę narodową. W podstawowej formie składa się z papryki, cebuli i mięsa. Podawany jest na płytkim talerzu, jako drugie danie. Przepis na gulasz dotarł też do innych krajów, w tym do Polski. Doczekał się różnych wariantów, a jednym z nich jest gulasz z żołądków.
Gulasz z żołądków drobiowych – przepis
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg żołądków drobiowych;
- 1 pietruszka;
- 1 marchewka;
- 1 cebula;
- 1 szklanka śmietany 18 proc.;
- Kawałek selera;
- 0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki;
- olej;
- 2 łyżki masła;
- gałka muszkatołowa;
- sól;
- pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Żołądki płuczemy, osuszamy i wrzucamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy na małym palniku (do czasu, aż będą półmiękkie).
2. Warzywa (bez cebuli) myjemy i ścieramy na tarce, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3. W rondelku rozgrzewamy dwie łyżki oleju i dodajemy masło. Na tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę do zeszklenia, dorzucamy warzywa i wszystko razem chwilę smażymy.
4. Obgotowane żołądki wybieramy łyżką cedzakową i zostawiamy do przestygnięcia. Gdy już wystygną, kroimy je w paseczki i dorzucamy do warzyw.
5. Wszystko razem smażymy przez chwilę, po czym podlewamy wywarem po gotujących się żołądkach. Przykrywamy pokrywką i przez chwilę jeszcze dusimy.
6. Gdy żołądki będą już miękkie, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
7. Na koniec dolewamy śmietanę i wrzucamy pietruszkę. Tak zrobiony gulasz możemy podawać z ziemniakami lub pieczywem i surówką. Gotowe.
Gulasz z żołądków indyczych w sosie musztardowym – przepis
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg żołądków indyczych;
- 1 cebula;
- 2 łyżki śmietany;
- 2 łyżki masła;
- szczypta ostrej papryki;
- 5 łyżek musztardy;
- 1 ząbek czosnku;
- 3 liście laurowe;
- 6 ziarenek ziela angielskiego;
- natka pietruszki;
- pieprz;
- sól.
(123RF)
Sposób przygotowania:
1. Żołądki indycze myjemy i czyścimy, wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy przez około godzinę, aż będą miękkie (żołądki indycze są twardsze niż kurze, dlatego potrzebują dłuższego czasu gotowania, nie powinno się solić wody, w której się gotują, bo staną się twarde i gumowate).
2. Po ugotowaniu wyjmujemy żołądki z wody i kroimy je na mniejsze części.
3. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle.
4. Dodajemy pokrojone żołądki, a z wody po ich ugotowaniu wyjmujemy ziele angielskie, liście laurowe. Część pozostałej wody wlewamy na patelnię i gotujemy przez chwilę tak, aby część wody odparowała, po czym dodajemy musztardę i śmietanę (można je wcześniej wymieszać w kubeczku z łyżką gorącego wywaru).
5. Do duszącego się mięsa wlewamy powstały sos, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ostrą paprykę. Gdyby sos był za rzadki, można dodać łyżeczkę mąki. Na koniec posypujemy natką pietruszki i podajemy z buraczkami lub ziemniakami. Gotowe.
Gulasz z gęsich żołądków – przepis
Potrzebne składniki
- 800 g żołądków z gęsi;
- 100 g włoszczyzny;
- 80 g cebuli;
- 30 g mąki;
- 100 g smalcu z gęsi;
- 20 g natki pietruszki;
- 4 ząbki czosnku;
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty.
Sposób przygotowania:
1. Żołądki gęsie oczyszczamy, płuczemy i obgotowujemy przez 10 minut w osolonej wodzie.
2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w talarki.
3. Żołądki przecinamy na pół, zgodnie z linią podziału mięśni i obsmażamy na tłuszczu. Na koniec smażenia dodajemy warzywa z przyprawami, zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ziarnistym, dusimy przez chwilę.
4. Podlewamy całość wodą i dusimy, aż do miękkości żołądków. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy w ciepłe miejsce.
5. Wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki, przyprawiamy pieprzem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przez chwilę gotujemy, następnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
6. Posypujemy siekaną pietruszką. Sosem polewamy żołądki. Gotowe.
Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS