Urząd miasta sfinalizował przetarg na niespełna hektarową działkę objętą Katowicką Specjalną Strefą Ekonomiczną. Cena wywoławcza wynosiła ok. 1,1 mln zł i za zbliżoną kwotę kupiła ją rodzinna firma Kubara z Częstochowy – producent wegetariańskiej żywności, właściciel marki “Dobra Kaloria”
W Skorkach – to część częstochowskiego Dźbowa – ma zostać zbudowana od podstaw wytwórnia ekologicznej, zdrowej żywności rodzinnej firmy Kubara. To z przedsiębiorstwa Kubarów – znanej też z batonów, produktów śniadaniowych i przekąsek charakteryzujących się naturalnym składem – pochodzą dostępne we wszystkich największych sieciach handlowych roślinne burgery, kiełbaski, kabanosy, kaszanka, klopsiki czy kotleciki à la rybne.
Marka „Dobra Kaloria” z Częstochowy to jeden pionierów polskiego rynku wegetariańskiego. W 1993 r., niegdyś pracownik Politechniki Częstochowskiej, potem właściciel budki na targowisku z ziołami i ze zdrową żywnością, Marek Kubara, postanowił wyprodukować roślinne flaki sojowe. Lata 90. XX w. pokazały, że produkt wyprzedził swój czas i właściciele dopiero po kilkunastu latach wrócili do realizacji pomysłu produkcji wegetariańskiej żywności, całkowicie rezygnując z użycia soi. Dziś firma Kubara to czołowy polski producent biożywności.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS