Glicyryzyna to naturalna substancja występująca w lukrecji. Jest bardzo słodka, około 30-50 razy słodsza od cukru i z tego powodu często używa się jej w przemyśle spożywczym jako środka słodzącego. Dodatkowo bogata w glicyryzynę lukrecja ze względu na jej charakterystyczny smak to składnik wielu produktów, takich na przykład jak:
- CUKIERKI. Lukrecja to składnik różnego rodzaju słodyczy, szczególnie popularnych w krajach skandynawskich.
- HERBATA. Niektóre rodzaje herbat zawierają lukrecję, która dodaje im słodkiego, korzennego aromatu.
- NAPOJE ALKOHOLOWE. Niektóre likiery i piwa dzięki dodatkowi lukrecji zyskują unikalny smak.
- PRODUKTY PIEKARNICZE. Lukr … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS