13 minut temu
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed ćwiartką kurczaka oraz świeżym filetem z piersi kurczaka, które wyprodukowano dla sklepów Biedronka. W mięsie wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis.
GIS poinformował, iż w wyniku przeprowadzonych badań w tuszach drobiowych, z których wyprodukowano elementy mięsa drobiowego, wykryto obecność baterii Salmonella Enteritidis.
Producentem kurczaków jest Przedsiębiorstwo Drobiarskie “DROBEX” z Solca Kujawskiego. Żywność wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A., właściciela Biedronki.
“Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy” – informuje GIS.
Jeronimo Martins Polska S.A. podjęło decyzję o wycofaniu produktów i poinformowaniu klientów o szkodliwych produktach poprzez wywieszenie komunikatu w sklepach.
Dodatkowo wydano decyzję nakazującą wycofanie kwestionowanego mięsa z obrotu oraz zobowiązano producenta do podjęcia kroków zapobiegających zanieczyszczenie produktów.
“Nie należy spożywać produktów z partii wskazanej w komunikacie, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu produktów, należy skontaktować się z lekarzem” – przestrzega GIS.
Salmonelloza jest chorobą wywoływaną przez bakterie Salmonella. Zwykle charakteryzuje się ostrym początkiem – gorączką, bólem brzucha, biegunką, nudnościami, a także niekiedy wymiotami. Początek objawów choroby ustępuje zwykle po ok. 6 – 72 godzin po zakażeniu się bakterią. Choroba trwa ok. 2 -7 dni.
Objawy salmonellozy są stosunkowo łagodne, a większość pacjentów wraca do pełni zdrowia bez specjalnego leczenia. W niektórych przypadkach, w szczególności u dzieci lub pacjentów w podeszłym wieku, choroba może jednak wiązać się z odwodnieniem, które może przybrać ciężki przebieg i w efekcie doprowadzić do zagrożenia życia.
***
Zobacz również:
Jak gotować białą kiełbasę by była pyszna i nie popękała?
Niepowtarzalne pisanki. Wystarczy pianka do golenia!
Ciasta na Wielkanoc. Pięć sprawdzonych hitów
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS