Próbowaliście kiedyś grillowanej wątróbki Zapewniamy, że tak przygotowana smakuje wybornie. Wyrazistości dodają jej czerwona cebula i kolendra. Przepis z bloga “Moniki smakołyki”.
- 200 g wątróbki z indyka,
- 2 cebule czerwone,
- przyprawa grill do warzyw,
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- świeża kolendra,
- mielona słodka papryka wędzona,
- suszona chili świeżo mielona do smaku.
- Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z żyłek, odsączamy w ręcznik papierowy.
- Cebulę kroimy w cienkie plastry i posypujemy przyprawą grill do warzyw. Do cebuli dodajemy wątróbkę, dolewamy sos sojowy, olej, doprawiamy chili i całość mieszamy.
- Odstawiamy na ok. 15 min.
- Tak przygotowaną wątróbkę (z powstałym sosem) przekładamy na podwójnie złożoną folię aluminiową, dodajemy świeżej kolendry i zamykamy folię jak sakiewkę. Grillujemy tak długo (zaglądamy), aż wątróbka będzie idealna tzn. taka, jak lubicie. Pod koniec grillowania rozchylamy folię, żeby odparował nadmiar powstałego sosu.
- Wątróbkę przed podaniem posypujemy słodką papryką wędzoną, oraz dodajemy listki świeżej kolendry.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS