Najlepsze grille do ogrodu. Grille ogrodowe w świetnych cenach. Fot. Shutterstock
Zalety i wady grilla gazowego. Które są najważniejsze?
Jaki grill gazowy kupić? Tradycyjne grille węglowe to sprzęt raczej prosty w działaniu i obsłudze, który najczęściej można bez problemów wykorzystywać na świeżym powietrzu. Niekiedy jednak duża emisja dymu lub inne czynniki mogą sprawiać, że potrzebujemy zakupić inny grill ogrodowy. Dostępne są oczywiście urządzenia zasilane prądem, ale w ich przypadku ograniczeniem bywa dostępność gniazdka i zasilania. Pozostaje nam więc grillować na sprzęcie wyposażonym w butlę gazową. Czy smak potraw z takiego grilla jest równie dobry? Jaki grill gazowy kupić?
Jakie zalety posiada dobry grill gazowy?
Nim zastanowimy się jaki grill gazowy wybrać, powinniśmy najpierw dobrze przemyśleć zalety takiego rozwiązania. Coraz większą popularność takich urządzeń zawdzięczamy temu, że posiadają one:
- krótki czas rozgrzewania – w grillu gazowym znacznie szybciej osiągniemy potrzebną do przyrządzenia danej potrawy temperaturę, niż w przypadku tradycyjnego grilla ogrodowego opalanego węglem drzewnym
- czas na osiągnięcie odpowiedniej temperatury optymalnej to w zależności od modelu zaledwie 10 do 15 minut od chwili, gdy zapaliliśmy palnik
- w przypadku grilla gazowego rozpalanie jest bardzo łatwe i nie wymaga żadnych przemyślnych sposobów czy przygotowań
- w przypadku takiego urządzenia mamy dostępną kontrolę temperatury, co wpływa na jakość grillowanych potraw. Dodatkowo odpowiednią temperaturę można utrzymywać równocześnie na całej powierzchni, co sprawia, że możliwości grilli gazowych są większe, niż tradycyjnych
- dobrej jakości modele grillów gazowych umożliwiają też tworzenie różnych stref temperatury: równocześnie mogą być wykorzystywane do grillowania wysokie temperatury, ale tworzone są też strefy ciepła, gdzie przygotowane wcześniej potrawy z grilla zachowują temperaturę
- bardzo istotna jest ilość palników – grillowanie na 3 palniki umożliwia przygotowanie kilku potraw równocześnie
- grille gazowe wykonane ze stali nierdzewnej lub stali szlachetnej i innych materiałów dobrej jakości mogą być bardzo wytrzymały i służyć do grillowania przez lata
- do uruchomienia takiego grilla potrzebujemy jedynie butlę z gazem – nie ma potrzeby kupowania węgla lub rozciągania przedłużacza z prądem
Warzywa z grilla. Fot. Shutterstock
Wady grilli gazowych. Z czym trzeba się liczyć?
Jak wybrać grill gazowy? Nawet najlepszy model będzie posiadał pewne wady, które są typowe dla urządzeń podgrzewających potrawy przy pomocy palników gazowych. Mowa zwłaszcza o tym, że:
- grille gazowe są zwykle droższe od tych, w których opala się węglem drzewnym (mowa zwłaszcza o najtańszych modelach)
- niektóre osoby uskarżają się na to, że potrawy czuć jest spalanym gazem – przed zakupem warto prześledzić niejeden ranking grilli gazowych, aby wybrać model, w którym problem taki się nie pojawia
- w przypadku grilla gazowego również emitujemy do atmosfery szkodliwe związki
- grillowanie opiera się tutaj na bardziej skomplikowanej aparaturze – jej naprawienie jest trudniejsze
- takie urządzenie bywa dość ciężkie, co ogranicza jego mobilność
Na co zwracać uwagę w przypadku grilla wyposażonego w palniki gazowe?
Wiemy już, że użycie grilla gazowego pozwala ograniczyć długi czas oczekiwania na rozgrzanie się urządzenia i tym samym szybciej zabrać za przygotowanie potraw. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Istotnymi kwestiami są zwłaszcza sposób wykonania rusztu i palników.
Grille ogrodowe gazowe: ruszt i jakość wykonania innych elementów
Zaleca się przede wszystkim, żeby ruszt był możliwie gruby i ciężki. Dzięki temu będzie dłużej utrzymywał ciepło. Równocześnie odległości pomiędzy jego żeberkami powinny być względnie małe tak, żeby uniknąć wpadania przez zbyt gęsty ruszt poszczególnych elementów grillowanego pożywienia. Każdy ranking najlepszych urządzeń tego typu otwierają modele wykonane z dobrej jakości blachy stalowej. Zwłaszcza przy częstym użytkowaniu warto zadbać o sprzęt, który będzie nam długo służył.
Grille gazowe: palniki i ich moc
Jakość sprzętu nie dotyczy tylko kwestii rusztu. W dobrej jakości grillu palniki powinny być wykonane ze stali nierdzewnej i mieć otwory po obu stronach. To one odpowiadają za moc urządzenia. Najlepsze grille ogrodowe projektowane są wraz z palnikiem bocznym i długą, sięgającą nawet dziesięciu lat gwarancją na ten istotny element. Półki boczne, wykorzystujące dodatkowo palnik boczny, umożliwiają wygospodarowanie dodatkowego miejsca na przygotowanie jeszcze większej ilości potraw. Liczą się wreszcie także dodatkowe akcesoria i udogodnienia, które oferuje się w zestawie.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS