A A+ A++

Grenadyna to słodki dodatek do wielu drinków, wykonanie nie jednego z alkoholowych klasyków byłoby bez niej niemożliwe. Poruszy nie tylko kubki smakowe, ale także wyjątkowo zachwyci pod kątem wizualnym. Czym jest grenadyna? Do czego można ją dodać i w jaki sposób jej użyć? Odpowiedzi na wszystkie pytania na temat grenadyny znajdziesz tutaj.

Grenadyna – co to?

„Jest to syrop z owocu granatu. Bardzo słodki i gęsty, przez co osadza się na dnie szklanki. Dzięki temu jest wspaniałą dekoracją wielu drinków i dodaje niepowtarzalnego słodkiego smaku” – mówi redaktor serwisu Moje Drinki.

Ma bardzo kuszącą ciemnoczerwoną barwę, a ze względu na przyjemny posmak, przez niektórych również używana jako dodatek do herbaty.

Przy stworzeniu jakiego koktajlu nam się przyda?

Tequila Sunrise

Więcej o drinki Tequila Sunrise przeczytasz tutaj: https://mojedrinki.pl/tequila-sunrise

Klasyk nad klasykami, o wyglądzie wschodzącego słońca. Z pewnością swą słoneczną barwą przeniesie nas na tropikalne wakacje. Do wykonania drinka potrzebujemy:

  • tequili
  • soku pomarańczowego
  • grenadyny

Jeśli nie należymy do fanów tequili, warto wypróbować wersję z wódką, która nada odrobiny goryczki. Tequile wraz z sokiem szejkujemy i wlewamy do wysokiej szklanki (najlepiej tzw. hurricane). Następnie wlewamy, bardzo powoli, syrop po zanurzonej przy brzegu łyżeczce. Jako garnisz świetnie nada się okrągły plasterek pomarańczy z małym nacięciem, dzięki czemu można go efektownie zaczepić na krawędzi szklanki.

Całkiem interesującym eksperymentem będzie dolanie do takiego koktajlu blue curacao. Jeśli dodamy go do shakera mikstura zabarwi się na zielono niebieski kolor, natomiast sam smak drinka bardzo upodobni się do słodkości waty cukrowej.

Mary Pickford

Więcej o drinku Mary Pickford przeczytasz tu: https://mojedrinki.pl/mary-pickford

Znacznie mniej popularny drink, który z pewnością zasługuje na sprawdzenie. Nazwę zawdzięcza amerykańskiej aktorce, gwieździe kina niemego, żyjącej w latach 1892 – 1979. Składnikami potrzebnymi do tego lekkiego i słodkiego drinka są:

  • rum
  • sok ananasowy
  • grenadyna
  • likier marashino

Całość szejkujemy i przelewamy do kieliszka koktajlowego. Dekorujemy wisienką koktajlową (wisienki zwykle są marynowane w likierze marashino więc będzie się świetnie komponować z napojem).

Małpi móżdżek

Pierwszy shot na naszej liście, wyglądem zachwyci nawet największych przeciwników shotów. Chociaż mogłoby się wydawać, że jego wykonanie jest naprawdę trudne, to nic bardziej mylnego. Jak we wszystkich warstwowych napojach kluczem jest powolne wlewanie składników, najlepiej po zanurzonej łyżce lub brzegu kieliszka. Chociaż przepis można modyfikować na wiele sposobów, podstawą jest używanie płynów o różnych gęstościach. Oryginalny Małpi Mózg zawiera:

  • likier brzoskwiniowy –  Archers
  • irlandzki likier – Baileys
  • grenadyna

Tworzenie shota zaczynamy od napełnienia kieliszka do połowy najrzadszym alkoholem – w tym przypadku likierem brzoskwiniowym. Następnie po łyżeczce dolewamy drugi likier, znacznie gęstszy. Do prawie pełnego kieliszka dodajemy ostrożnie kilka kropel grenadyny. Ta ze względu na największą gęstość opada na dno jednocześnie odrobinę „rozwarstwiając” pozostałe alkohole, tworząc w ten sposób unikalne i kuszące małe arcydzieła.

Możemy eksperymentować zamieniając, niektóre składniki, jak na przykład likier brzoskwiniowy na wódkę.

Jeśli chcemy jeszcze bardziej zwiększyć wizualne zalety móżdżku, możemy dodać blue curacao w ten sam sposób, co grenadynę. Dzieki temu uzyskujemy kolejną warstwę i jeszcze więcej wyrazistych kolorów.

Natomiast jeśli nie boimy się obrzydliwie wyglądających alkoholi lub szykujemy coś na halloween, istnieje idealna wersja tego shota. Do kieliszka wlewamy wódkę z kilkoma kroplami soku z limonki, zapełniamy 1/4 szklaneczki. Dolewamy odrobinę grenadyny, tak by osadziła się dnie. Następnie potrzebujemy strzykawki napełnionej likierem irlandzkim. Strzykawkę ( bez igły) wkładamy w warstwę z grenadyną i wyciskamy płyn, który powinien ułożyć się na kształt fałd, przypominające małpi mózg.

Extravaganza

Wyglądem przypomina Tequila sunrise, dół ma kojarzyć się ze słonecznym rozpoczęciem nowego dnia, a całość również jest podana w szklance typu hurricane. Jednakże górna część koktajlu jest jaskrawo niebieska, udekorowana na szczycie czerwoną wisienką i plastrem cytryny. Poza wizualnymi walorami drink ten może się poszczycić ciekawym połączeniem aż trzech rodzajów alkoholi. W skład tego cuda wchodzi:

  • rum (najlepiej Malibu)
  • wódka
  • blue curacao (koniecznie likier)
  • sok pomarańczowy
  • grenadyna

Koktajl przygotowujemy warstwowo, zaczynamy od nalania na dno grenadyny, następnie dopełniamy sokiem pomarańczowym. W shakerze łączymy ze sobą wszystkie alkohole i ostrożnie wlewamy do szklanki, najlepiej po łyżce. W ten sposób uzyskujemy piękny kolorowy koktajl.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPływanie dla początkujących i zaawansowanych
Następny artykułGenerał SS po wojnie pracował w wywiadzie RFN