Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy zdobyło grant w wysokości blisko 214 tys. złotych w ramach programu Ministerstwa Edukacji i Nauka: „Nauka dla Społeczeństwa”. Wspólnie z partnerami przybliży mieszkańcom Torunia, Bydgoszczy i regionu zagadnienia zawiązane z bogactwem polskiego dziedzictwa kulinarnego.
Toruńskie centrum nauki zrealizuje działania wspólnie z Parkiem Kultury w Bydgoszczy oraz Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, w ramach projektu „Chleb nasz powszedni. Tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw”.
– Przedstawimy co i jak jadano w przeszłości w Toruniu i okolicach, przypomnimy zapomniane już lokalne tradycje browarnicze i winiarskie. Będziemy także promować polskie tradycje regionalne w odniesieniu do zmieniającej się rzeczywistości. Zaprosimy gości, którzy podczas pikniku organizowanego w dwóch największych miastach województwa kujawsko-pomorskiego (Toruń, Bydgoszcz) zaprezentują jak ważna, w kontekście myślenia o przyszłości, jest pamięć o polskich tradycjach regionalnych i narodowych – wyjaśnia Marcin Centkowski, rzecznik prasowy Młyna Wiedzy.
Podczas zaplanowanych wydarzeń zostanie zwrócona uwaga na kulturę jedzenia w Polsce, na jednoczący wymiar wspólnych posiłków i biesiadowania przy stole. Naukowcy i animatorzy przedstawią najnowsze badania i wspólnie upieczemy chleb, będący podstawowym i najważniejszym produktem żywieniowym w tradycji Polski. – Jesteśmy świadomi wartości lokalnych tradycji, wykorzystując potencjał regionu wspólnie stworzyliśmy unikatowy projekt o szeroko rozumianej tematyce kulinarnej. Projekt promuje badania prowadzone przez naukowców Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, a także Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Promuje zapomniane techniki mielenia zboża, a także wskrzeszania ognia. Tematyka bydgoskich stoisk piknikowych została wybrana dzięki współpracy Parku Kultury z Wydziałem Rolnictwa i Biotechnologii Politechniki Bydgoskiej, a także Collegium Medicum UMK w Toruniu – mówi rzecznik Młyna Wiedzy.
Piknik w Toruniu
16 i 17 lipca 2022 r. przed siedzibą Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy zaplanowano piknik, na którym będą dostępne stanowiska edukacyjne: “W starym młynie praca wre”, “Ziarnko do ziarnka”, “Zapomniane smaki”, “Jak ludzie oswoili drożdże?”, “Ignis, czyli ogień”, “W dobrym tonie na salonie”, “Gnieć ciasto!”, “Makatkowe rymowanki” oraz “Fizyk(a) w garnku”. Pracownicy naukowi IRZiBŻ PAN pomogą sprawdzić doświadczalnie czy ekstrakty z ziół i przypraw mają właściwości przeciwutleniające, wyjaśnią czym jest gluten, komu i dlaczego szkodzi, czym jest celiakia i jak można ją leczyć. Nie zabraknie informacji o diecie bezglutenowej i jej stosowania bez zaleceń lekarza. O polskiej kuchni i jej tradycjach wykład wygłosi Jan Kuroń. Dowiemy się, jak wykorzystać drożdże w kuchni oraz dla poprawy zdrowia. Będzie również można spróbować staropolskiego bigosu czy zupy z pokrzywy. Podczas warsztatów chlebowych przygotowanych przez Park Kultury w Bydgoszczy uczestnicy przygotują ciasto chlebowe. Dowiemy się również o „babcinej kuchni less waste”, o tym, co jadali dawni toruńscy mieszczanie, jak wyglądały i działały browary oraz winnice dawnego Torunia.
Piknik w Bydgoszczy
17 lipca 2022 r. na piknik na Wyspie Młyńskiej zaprasza Park Kultury. Na uczestników będą czekały stanowiska związane z żywnością tradycyjną, nowoczesną, pokazy kuchni molekularnej czy warsztaty chlebowe. Młyn Wiedzy zaprezentuje na wydarzeniu alternatywne źródła żywności (owady) czy techniki stabilizowania żywności spożywanej na pokładzie statku kosmicznego.
Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy otrzyma całość wnioskowanej kwoty, tj. 213 685 złotych.
Przedmiotem programu „Nauka dla Społeczeństwa” jest wsparcie podmiotów systemu szkolnictwa wyższego i nauki oraz innych jednostek organizacyjnych działających na rzecz upowszechniania nauki w realizacji projektów mających na celu budowanie współpracy między podmiotami działającymi w obszarze nauki a podmiotami działającymi w sferze społeczno-gospodarczej. Więcej o nim można przeczytać na stronie internetowej Ministerstwa Edukacji i Nauki.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS