Towarzystwo Przyjaciół Goworowszczyzny udostępniło publikację pod tytułem ‘Tradycje kulinarne seniorów… czyli jak ja ugotuję – każdemu smakuje!”. Nawiązuje ona do tradycyjnych dań z Mazowsza i ma na celu promocję tych smaków.
W publikacji, którą można pobrać ze strony www.goksirgoworowo.pl spisano receptury pochodzące z siedemnastej edycji konkursu ‘Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów”, który odbył się w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance – Polskim Centrum Gotowania. Znalazły się tam m.in.: ciasto drożdżowe na noc, jabłecznik, malinówka Jasi, nalewka Babci Jadzi, sok pomidorowy, sałatka ziemniaczana, domowy smalec ze skwarkami, kapusta z kaszą, filet z kurczaka w miodzie, prośnianki marynowane, szynka z wędzarni i wiele innych.
Redakcją elektronicznej książki kulinarnej zajęły się Agata Majk, Ewelina Sadowska, Beata Bednarczyk.
Zadanie pod nazwą ‘Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów” jest współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego.
Fot. www.goksirgoworowo.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS