Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Przecieszyna zwyciężyły w konkursie kulinarnym Bitwa Regionów. Wykonały polewkę regionalną.
Wydarzenie Ziemniaczysko pod Lipowcem zorganizowała dziewiąty raz Lokalna Grupa Działania Partnerstwo na Jurze. Ma na celu promowanie między innymi Kół Gospodyń Wiejskich, organizacji pozarządowych, zespołów śpiewaczych i tanecznych, rzemieślników i rękodzielników.
Konkurs zagościł w Nadwiślańskim Parku Etnograficznym w Wygiełzowie w ramach cyklicznego wydarzenia „Ziemniaczysko”. Potrawą, która zyskała najwyższe uznanie jury była polewka regionalna.
„Polewka regionalna to staropolska potrawa na bazie maślanki z dodatkiem między innymi ziemniaków, jajek na twardo i omasty” – wyjaśnia Józefa Apryas, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Folklorem Malowane Przecieszynianki.
W konkursie kulinarnym rywalizowały koła gospodyń z powiatów chrzanowskiego i oświęcimskiego.
Nagroda za najpiękniejsze stoisko powędrowała do Koła Gospodyń Wiejskich w Zagórzu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS