Nie każdy ma czas i ochotę na odgrzewanie posiłków w piekarniku, z drugiej strony kuchenka mikrofalowa nie zawsze dobrze spełni swoje zadanie. Jeśli szukasz alternatywy, pomyśl o kombiwarze. Łączy w sobie zalety obu powyższych urządzeń
Urządzenie może funkcjonować jako piekarnik, dlatego szczególnie dobrze sprawdzi się w mieszkaniach z kuchnią nastawną. Jest zdecydowanie łatwiejsze w czyszczeniu i pozwala na bieżąco śledzić proces pieczenia.
Gotowanie światłem
Kombiwar to urządzenie składające się z odpornej na działanie temperatury misy oraz pokrywy z lampą halogenową i termoobiegiem. Po podłączeniu urządzenia do prądu i umieszczeniu potrawy w naczyniu, kombiwar podgrzewa ją, a termoobieg sprawia, że ciepło jest rozprowadzone równomiernie. Dzięki temu potrawa podgrzewa się w całości.
Jedną z najważniejszych zalet urządzenia jest szybkość przygotowywania potraw. Nie musisz zadawać już sobie pytania “czy opłaca mi się nagrzewać piekarnik dla jednego małego talerza”. Nagrzewanie piekarnika, w którym znajduje się sporo wolnej przestrzeni, może trwać bardzo długi czas. Do użycia kombiwara zachęca nie tylko czas, ale i również koszt użytkowania.
Do pieczenia, grillowania i gotowania
Pieczenie w kombiwarze to wygodna i szybka alternatywa dla smażenia na patelni. Urządzenie to sprzymierzeniec w walce o szczupłą sylwetkę. Jeśli masz ochotę na coś z rusztu, a nie chce ci się rozpalać grilla dla jednej lub dwóch osób, możesz użyć dodatkowej kratki, dzięki której potrawy nie będą tonąć we własnym tłuszczu.
Postaw na gotowanie światłem (Adobe Stock)
Nic nie stoi również na przeszkodzie, by kombiwar stał się maszynką do rozmrażania. Wszystko to dzięki precyzyjnemu wskaźnikowi temperatury. Teraz nie musisz cierpliwie czekać, aż potrawa samoistnie rozmarznie, wystarczy ustawić odpowiedni tryb pracy, poczekać kilka minut i gotowe.
Mając do dyspozycji specjalne sitko możesz również zmienić kombiwar w urządzenie do gotowania na parze. Wystarczy wlać na dno urządzenia nieco wody i włączyć. Pokrywka jest na tyle szczelna, że para zamiast uciekać, skrapla się i spływa na dno, gdzie ponownie się podgrzewa. Przygotowane na parze warzywa czy mięso smakują tak, jak ugotowane w klasycznym parowarze.
Kombiwar czy mikrofalówka?
Podczas gdy kuchenka mikrofalowa umożliwia odgrzanie jednej porcji potrawy na raz, w kombiwarze przygotujesz posiłek dla całej rodziny, wystarczy umieścić na dnie naczynia miseczkę z przygotowaną wcześniej surową potrawą i włączyć lampę. Kombiwar przyrumieni potrawę tak, jak nie potrafi żadna mikrofalówka, w dodatku cały czas możesz śledzić proces pieczenia dzięki przezroczystej misie.
Smacznego na… Odc. 7: Naleśniki kakaowe
Dla niektórych niewielki rozmiar pojemnika może być sporą przeszkodą. Dlatego warto rozejrzeć się za modelem z dodatkowymi akcesoriami. Najważniejszym z nich będzie specjalny metalowy kołnierz, który znacznie zwiększy ilość produktów, które wpakujesz do urządzenia. Objętość przeciętnego modelu to 12 litrów, podczas gdy kołnierz zwiększa ją o dodatkowe 6.
Kombiwar bardzo łatwo utrzymać w czystości, nawet jeśli w nim grillujesz lub gotujesz na parze. Misę z łatwością zmieścisz w zlewie lub zmywarce, od czasu do czasu wystarczy ją przetrzeć, by utrzymać urządzenie w czystości. Aby zminimalizować zabrudzenia, warto przed pieczeniem rozłożyć na dnie mniejsze naczynie żaroodporne, które będzie zbierać wyciekający tłuszcz.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS