Doskonała znajomość dawnej kuchni ludowej i wyjątkowa wprawa w przygotowywaniu kulinarnych specjałów zagwarantowały gospodyniom z KGW w Reczpolu 1. miejsce w tegorocznej prezentacji tradycji kulinarnych Podkarpacia, czyli Biesiadzie nad Morawskim Łęgiem. Sukces zanotowały też inne przedstawicielki gminy Krzywcza. Panie z KGW „Bachowianki znad Sanu” przywiozły z konkursu wyróżnienie.
Jedenasta edycja imprezy o tematyce kulinarnej odbywającej się co roku w Morawsku w gminie Jarosław odbyła się w ostatnią niedzielę września, na placu obok miejscowej szkoły podstawowej. Do konkursowej rywalizacji stanęło łącznie 15 grup z terenu Podkarpacia, gospodynie z KGW w: Leszczawie Dolnej, Szówsku, Boratynie, Sarzynie, Reczpolu, Leżachowie-Osadzie, Kostkowie, Zgodzie, Jaworniku Polskim, Więckowicach, a także reprezentantki Stowarzyszenia „Kobiety razem” w Sobiecinie, KGW „Bachowianki znad Sanu” w Bachowie, Stowarzyszenia Seniorów „Tradycja i Nowoczesność” w Orłach, Stowarzyszenia „Razem w Przyszłość” w Morawsku i Stowarzyszenia „Kobiety dla Makowiska” w Makowisku.
Tegorocznym wyzwaniem kulinarnym było wykonanie dwóch dań: potrawy tradycyjnej z wykorzystaniem kapusty i potrawy inspirowanej dawną kuchnią ludową. Z zadaniem wszystkie koła poradziły sobie bardzo dobrze. Jurorom (dr Jolancie Dragan – kulturoznawcy i etnolog z Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej; Krzysztofowi Zielińskiemu – regionaliście, przedstawicielowi Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Polska Ekologia oraz dr. Adamowi Czekańskiemu z Centrum Kulturalnego w Przemyślu) zaserwowano m.in.: kapuśniak, bigos, kwasówkę, kapustę z grochem czy…
Płatny dostęp do treści
Przeczytałeś tylko fragment tekstu.
Chcesz przeczytać całość i inne artykuły premium?
Nieograniczony dostęp do pełnych tekstów od 19 groszy dziennie!
Masz już wykupiony dostęp? Zaloguj się
Pozostało 42% tekstu do przeczytania.
Wykup dostęp
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS