A A+ A++

W trzecim epizodzie poznamy gorczycznika pospolitego – Barbarea officinalis. To żółtek z rodziny kapustowatych. Od innych podobnych gatunków wyróżnia się brakiem owłosienia. Występuje w wielu miejscach. W Jaworznie natrafiłem na niego nawet przy ulicy św. Barbary. Spore skupiska znajdują się na terenie, o który poszerzono Chrząstówkę. Poza terenami ruderalnymi pojawia się w miejscach podmokłych oraz na brzegach rzek.

W sztuce kulinarnej bywa stosowany jako dzika sałata lub rzeżucha zimowa. Spożywany na czczo w stanie surowym zabija pasożyty. W starożytnej Grecji był uważany za afrodyzjak. To działanie wciąż jest potwierdzane, ponieważ pobudza on spermatogenezę. Co do reszty szukajcie a znajdziecie. W gruncie rzeczy najważniejsze jest wiedzieć jak ta roślina wygląda, bo nigdy nie wiadomo kiedy taka wiedza może się przydać.

Piotr Grzegorzek

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRomaszewska w „Mówiąc Wprost”: Jeśli Łukaszenka wyśle wojsko na Ukrainę, to ryzykuje poważny bunt w armii
Następny artykułRuszył nabór do miejskich żłobków [WIDEO]