Kuchnia góralska, mimo swojej prostoty posiada wielu zwolenników. Oparta na prostych składnikach pozyskiwanych z regionów Podhala, przyciąga wielu turystów. Warto poznać popularne dania kuchni góralskiej, by wiedzieć, co najlepiej skosztować, przebywając w okolicach Zakopanego.
Charakterystyka kuchni góralskiej
Podhale należało kiedyś do jednych z najmniej zamożnych obszarów Polski. Trudne położenie terenu, uboga gleba oraz surowy klimat nie sprzyjały uprawie roślin i hodowli zwierząt. Warunki te przyczyniły się do wykształtowania prostej, lecz smacznej kuchni. Dania kuchni góralskiej bywają ciężkie i tłuste a dodatkowo, często towarzyszą im trunki.
Główne składniki kuchni góralskiej
Jednym z najbardziej podstawowych składników tutejszych posiłków stanowi mąka i mleko oraz produkty wytworzone na ich podstawie. Nawet dziecko wie, że oscypek to ser, który pochodzi z gór. Podstawę dań najczęściej stanowią ziemniaki i kasze. W potrawach często spotyka się kapustę i grzyby, natomiast najpopularniejszym mięsem, jest oczywiście, baranina lub jagnięcina.
Popularne dania kuchni góralskiej
Kuchnia góralska to potrawy, które można spotkać tylko na terenie Podhala. Tradycyjne dania góralskie, można podzielić ze względu na ich rodzaje.
Zupy
Do najpopularniejszych zup, serwowanych w okolicach Zakopanego należą:
- Kwaśnica — zupa charakteryzująca się intensywnym, kwaśno-słonym smakiem. Wyczuwa się w niej nutkę pikantności. Zupa ta jest rozgrzewająca i mocno sycąca. Jej głównym składnikiem, jak sama nazwa wskazuje, jest kiszona kapusta. Co więcej, w zupie znajduje się także mięso takie jak baranina lub wieprzowina. Tradycyjnie, podaje się ją z ziemniakami lub chlebem.
- Bryjka — zupa, którą górale kiedyś jadali na co dzień. Dziś, coraz rzadziej spotykana ze względu na swój mało atrakcyjny widok. Zupa ta, to nic innego jak osolona woda, zagęszczona mąką, pozbawiona grudek i okraszona smalcem, słoniną lub masłem. Czasami z dodatkiem maślanki lub serwatki.
Dania główne
Do głównych dań, spotykanych pod Tatrami, zaliczamy:
- Moskal — to rodzaj placka ziemniaczanego. Do ugotowanych i utłuczonych ziemniaków dodaje się mąkę, sól i jajko. Z powstałej masy formuje się niewielkie placki. Placki pieczone są na blasze, najlepiej w starym, kaflowym piecu. Gotowe placuszki najczęściej podaje się z masłem czosnkowym i solą. Prawidłowo przyrządzone moskale są lekko przypieczone, mają chrupiącą skórkę i delikatny środek.
- Placek po zbójnicku — to również placek ziemniaczany. W przeciwieństwie do moskali, placek po zbójnicku smażony jest na patelni. Danie to podaje się z gulaszem mięsnym.
- Hałuski — to kluski z tartych ziemniaków, z dodatkiem mąki i soli. Obrane, surowe i starte ziemniaki, należy odstawić do czasu, aż puszczą wodę. Kolejnym krokiem jest mocne odsączenie ich, dodanie mąki i soli oraz krochmalu powstałego z odsączenia ziemniaków. Z powstałego ciasta należy odrywać małe porcje i wrzucać do gotującej się wody. Ugotowane kluski najczęściej, są serwowane z serem lub tłuszczem.
Desery
Spośród deserów serwowanych na Podhalu, na uwagę zasługują:
- Bombolki — to ciasteczka drożdżowe, które po upieczeniu polewa się miodem i roztopionym masłem.
- Kołacz — jest to rodzaj wykwintnego pieczywa, wykonanego na bazie drożdży, mąki pszennej lub żytniej, masła i cukru. Kołacz serwuje się z różnymi dodatkami, takimi jak np.: jabłka, mak lub ser.
- Hruba baba — czyli słodka babka drożdżowo-ziemniaczana.
Tradycyjna kuchnia góralska to proste i sycące dania, które niegdyś miały za zadanie, nakarmić ciężko pracującego górala. Będąc w górach, wybierz się do pobliskiej karczmy i rozsmakuj się w kuchni podhalańskiej.
Nam ostatnio bardzo posmakowały obfite i oparte na naturalnych składnikach, bez chemicznych dodatków, dania restauracji Kiełbasa House & Grill, na samych Krupówkach. To zdecydowanie dobra alternatywa dla drogich okolicznych restauracji. Urzekła nas też góralska muzyka na żywo. Smacznie i klimatycznie.
Galeria
fot. Marcin Szkodziński
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS