A stanie się to w sobotę 20 lipca w godzinach popołudniowych na stadionie w Gumniskach. Dlatego już dziś warto sobie zarezerwować czas, bo nie będzie to jedyna atrakcja festynu kulturalno-historycznego.
– Piękne Damy, Szlachetni Panowie! Wzywamy wszystkich, którym duch rycerski, a odwaga drogie i sił do noszenia oręża starcza, do stawienia się 20 lipca 2024r. o godz. 15:00 w pobliże zakola rzeki Ostra na doroczny Festyn Kulturalno-Historyczny Mistrzostwa w Płukaniu Złota! – apelują organizatorzy tego wydarzenia.
Bo właśnie o tej godzinie poszukiwacze przygód będą mogli wpisać się na listę chętnych do udziału w zawodach. A startować mogą przedstawiciele samorządów, całe rodziny oraz indywidualnie kobiety i mężczyźni.
Nad prawidłowym przebiegiem rywalizacji czuwać będą najlepsi specjaliści w tej dziedzinie gospodarki narodowej, czyli członkowie Polskiego Bractwa Kopaczy Złota wprost ze stolicy polskiego złota Złotoryi.
To u nich od godz. 15:30 adepci sztuki płukania złota będą mogli nauczyć się podstaw tego rzemiosła, by pół godziny później wystartuje prawdziwa rywalizacja z nagrodami. Te dla najlepszych ufunduje firma jubilerska Górecki.
Dla pozostałych uczestników na pocieszenie, ale też dla wszystkich, którzy w zawodach nie wezmą udziału, o godz. 19:00 zagra grupa Artis Covis Band. Już wtedy będzie można ruszyć do tańca, choć oficjalny początek zabawy tanecznej w programie został zaplanowanych nieco później.
Wcześniej bowiem, bo o 20:40 świętokrzyscy hutnicy rozbiją piec dynarski i pokażą, jak wytapia się rudę żelaza. Na 21:00 zaplanowany zaś został teatr ognia, po którym właśnie rozpocznie się zabawa taneczna.
A czekających na gości atrakcji będzie tego dnia znacznie więcej. Do walki staną rycerze, dzieci do średniowiecznych harców porwie Mini Brain Academy. Będą mogły pogromić gumowe zjeżdżalnie i spróbować swoich sił w warsztacie mistrza płaskorzeźby.
Podziwiać będzie można pracę łucznika, garncarza, plecionkarza, zielarza, ale też kuglarzy, którzy w tańcu ogień poskromić potrafią. Amatorzy białej broni będą mogli zapisać się do szkoły fechtunku, na padoku pojeździć konno, a w staropolskiej kuchni nie zabraknie natomiast pyszności.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS