Gołka i redykołka lepsze od oscypka?
Portal kulinarny Taste Atlas, który zajmuje się tworzeniem map smaków opublikował ranking najlepszych serów świata za 2023 rok.
Sery od 1 do 5 gwiazdek
Za najlepszy — a przynajmniej najlepiej oceniany ser świata — uznano włoski Parmigiano Reggiano. Uzyskał on 4,7 gwiazdki w pięciostopniowej skali. Ser ten produkuje się z częściowo odtłuszczonego krowiego mleka charakteryzuje się twardą, ziarnistą konsystencją, a jego smak może być orzechowy, mniej lub bardziej pikantny.
Dużym uznaniem cieszyły się także polskie przysmaki. W kategorii serów wędzonych za drugim najlepszym serem wędzonym na świecie uznana została polska tradycyjna gołka. Ser produkowany z krowiego mleka. Gołka, choć sposobem przygotowania może przypominać oscypka, ma jasnożółty kolor i delikatny smak. Za smaczniejszy od gołki wśród wędzonych serów został uznany tylko włoski Provola.
Gołka i redykołka lepsze od oscypka
Na wysokiej, czwartej, pozycji wśród wędzonych serów znalazła się ponadto polska redykołka, produkowana na Podhalu. W rankingu nie zabrakło również samego oscypka, będącego jednym z symboli Podhala, sera produkowanego z mleka owczego. W rankingu Taste Atlas zajął on miejsce dziewiąte.
Bryndza podhalańska zajęła 86. pozycje.
Zobacz Film, w którym Stanisław Łaś baca z Nowego Targu opowiada o tym jak powstaje prawdziwy oscypek i czy każdy potrafi go upucyć !
Bryndza – to podpuszczkowy ser owczy, który powstaje z kwaśnego i dojrzałego bundzu rozdrobnionego i mocno posolonego. Podhalańska bryndza jest certyfikowana w Unii Europejskiej.
Gołka – tradycyjny ser krowi, który przygotowywany jest podobnie do oscypka.
Oscypek — tradycyjny wędzony ser z mleka owczego produkowanego na Podhalu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS