A A+ A++
Tak powstaje prawdziwy oscypek /Pucenie oscypka/ fot. Adam Brzoza

Gołka i redykołka lepsze od oscypka?

Portal kulinarny Taste Atlas, który zajmuje się tworzeniem map smaków opublikował ranking najlepszych serów świata za 2023 rok. 

Sery od 1 do 5 gwiazdek

Za najlepszy — a przynajmniej najlepiej oceniany ser świata — uznano włoski Parmigiano Reggiano. Uzyskał on 4,7 gwiazdki w pięciostopniowej skali. Ser ten produkuje się z częściowo odtłuszczonego krowiego mleka charakteryzuje się twardą, ziarnistą konsystencją, a jego smak może być orzechowy, mniej lub bardziej pikantny. 

Dużym uznaniem cieszyły się także polskie przysmaki. W kategorii serów wędzonych za drugim najlepszym serem wędzonym na świecie uznana została polska tradycyjna gołka. Ser produkowany z krowiego mleka. Gołka, choć sposobem przygotowania może przypominać oscypka, ma jasnożółty kolor i delikatny smak. Za smaczniejszy od gołki wśród wędzonych serów został uznany tylko włoski Provola.

golka - drugim najlepszym wędzonym serem na świecie

Gołka i redykołka lepsze od oscypka

Na wysokiej, czwartej, pozycji wśród wędzonych serów znalazła się ponadto polska redykołka, produkowana na Podhalu. W rankingu nie zabrakło również samego oscypka, będącego jednym z symboli Podhala, sera produkowanego z mleka owczego. W rankingu Taste Atlas zajął on miejsce dziewiąte.

Redykołka czwartym najlepszym serem na świecie

Bryndza podhalańska zajęła 86. pozycje.

Zobacz Film, w którym Stanisław Łaś baca z Nowego Targu opowiada o tym jak powstaje prawdziwy oscypek i czy każdy potrafi go upucyć !

Bryndza – to podpuszczkowy ser owczy, który powstaje z kwaśnego i dojrzałego bundzu rozdrobnionego i mocno posolonego. Podhalańska bryndza jest certyfikowana w Unii Europejskiej.

Gołka – tradycyjny ser krowi, który przygotowywany jest podobnie do oscypka.

Oscypek — tradycyjny wędzony ser z mleka owczego produkowanego na Podhalu.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPiąte miejsce po karnych
Następny artykułŚladami liter