Gołąbki – składniki
Tradycyjne gołąbki wykonasz z kilku prostych składników, które najprawdopodobniej masz w swojej kuchni. Będą Ci potrzebne:
- 1 główka kapusty białej,
- 1 cebula,
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka tłuszczu (np. oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek),
- 3/4 szklanki ryżu,
- 1 kostka Bulionu Warzywnego Kogutek WINIARY,
- 1 paczka sosu pomidorowego WINIARY.
Z powyższych składników przygotujesz 12 porcji gołąbków. Zajmie Ci to około 80 minut łącznie z pieczeniem.
Przepis na gołąbki krok po kroku
Przygotowanie gołąbków zacznij od sparzenia kapusty. W tym celu zagotuj wodę w garnku, a następnie umieść w niej główkę kapusty. Po około 7-9 minutach wyciągnij warzywo i zaczekaj, aż lekko ostygnie. Kolejny krok to oddzielenie liści. Rób to delikatnie tak, aby ich nie rozerwać. Gotowe liście odłóż na bok.
Przesyp ryż na sitko, a następnie przepłucz go obficie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Ugotuj ryż do miękkości (możesz go lekko rozgotować). W międzyczasie rozpuść kostkę Bulionu Warzywnego Kogutek WINIARY w szklance gorącej wody. Obierz także cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Następnie rozgrzej patelnię wraz z łyżką tłuszczu i podsmażaj, aż warzywo będzie miało lekko złocisty kolor.
Ugotowany ryż przełóż do większego naczynia. Dodaj do niego podsmażoną cebulę, mięso mielone i jajko. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Odłóż na chwilę na bok, aby smaki się przeniknęły, dzięki czemu danie będzie wyjątkowo aromatyczne.
Gotowy farsz wykładaj na wcześniej przygotowane liście kapusty. Zwijaj ciasno tak, aby nic nie wypłynęło podczas pieczenia. Dla pewności możesz także zabezpieczyć liście wykałaczką. Gotowe gołąbki ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym. Następnie polej je bulionem.
Rozgrzej piekarnik do około 170-180 stopni, używając trybu góra-dół. Następnie włóż do środka gołąbki i zapiekaj przez 20 minut.
Kiedy gołąbki będą się piec, przygotuj sos pomidorowy. Zawartość paczki WINIARY rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Następnie postaw na niewielkim ogniu i podgrzewaj do momentu zagotowania. Nie zapominaj o mieszaniu, ponieważ w przeciwnym razie danie może się przypalić. Gotuj sos przez 5 minut.
Po 20 minutach zapiekania gołąbków, wyciągnij je z piekarnika i zalej sosem pomidorowym WINIARY. Następnie ponownie umieść w piekarniku i zapiekaj przez 15 minut. Po tym czasie mięso będzie idealnie upieczone, a całe danie – gotowe!
Z czym podawać gołąbki?
Gołąbki doskonale smakują z ziemniakami. Właśnie tak jadły je nasze bacie i dziadkowie. Jeśli więc masz na to ochotę, przygotuj także odrobinę gładkiego puree. Wyłóż je na talerzu obok gołąbków i zajadaj!
Kiedy podać gołąbki?
Gołąbki to danie, które doskonale sprawdzi się na co dzień. Jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smakowite. Możesz podać je na obiad lub kolację. Gołąbki z łatwością zabierzesz także na wynos do pracy i podgrzejesz w mikrofali. A może wykorzystasz ten przepis, aby zrobić wrażenie na swoich gościach? Również świetnie się nada! Przygotuj to tradycyjne danie na spotkanie z przyjaciółmi. Gołąbki możesz także przyrządzić, kiedy przyjadą do Ciebie rodzice lub teściowie – z pewnością zrobisz na nich dobre wrażenie!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS