A A+ A++

Chodzi o serię pochodzącej z Hiszpanii papryki słodkiej mielonej o numerze partii: 10 2021/1143. Producentem jest CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny.

Podczas kontroli w zakładzie CARUM stwierdzono obecność salmonelli w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g oraz w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w opakowaniach 25 kg, z której wyprodukowano paprykę słodką mieloną.

Papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej. Pałeczki salmonelli mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe.

“W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem” – zaleca GIS.

Firma CARUM zabezpieczyła pozostałą w magazynie ilość produktu. Ponadto firma zaczęła wycofywanie skażonej papryki ze sprzedaży.

Zobacz również:

GIS rekomenduje szczepienia przeciw grypie

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMercedes zmienił kolor
Następny artykułOhyda pod nogami