A A+ A++

„Badanie urzędowe jednej partii produktu określonego w komunikacie przeprowadzone w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność bakterii Listeria monocytogenes we wszystkich pięciu badanych próbkach” – ostrzega Głównym Inspektorat Sanitarny.

Chodzi o ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g, o numerze partii: 12080. Data minimalnej trwałości: 06.02.2021. Producentem produktu jest PPHU „Balser” Marian Górz.

„Nie należy spożywać produktu”

Jak wskazano w komunikacie, wspomnianego sera góralskiego nie należy spożywać. Bakteria Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Choroba ta jest groźna przede wszystkim dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.

Główne objawy przypominają przeziębienie: gorączka, dreszcze, bóle stawów i mięśni. Jeśli produkt został spożyty, Główny Inspektorat Sanitarny zaleca kontakt z lekarzem.

Czytaj też:
Uwaga na ten produkt ze sklepów Auchan. Wykryto na nim aminy

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJutro uroczystość Objawienia Pańskiego
Następny artykułLech Poznań. Alexander Fransson może trafić do “Kolejorza”. Szwed sam o tym mówi