Komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawił się w piątek. “W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu – glufosynatu w określonej partii fasolki Adzuki” – czytamy.
Niebezpieczny produkt. GIS ostrzega przed partią fasolki
Jak dodano, na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy “należy uznać, że spożycie produktu może wiązać się z zagrożeniem dla zdrowia ludzi“. GIS podkreśla, że nie należy spożywać partii produktu opisanej w komunikacie.
W informacji podano ze szczegółami, o jaką fasolkę chodzi:
- Nazwa produktu: FASOLKA ADZUKI, marki GREEN ESSENCE; opakowania 1kg i 500g
- Numer partii/ najlepiej spożyć przed końcem: 06.2025
- Data ważności jest jednocześnie numerem partii
- Kraj pochodzenia: Argentyna
- Dystrybutor: Green Essence Sp. z o.o., ul. Poznańska 20, 74-200 Pyrzyce
Jak wspomniano, firma Green Essence uruchomiła procedurę wycofania produktu z rynku, co monitorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
/
Czym jest glufosynat? Może mieć negatywny wpływ na płodność
Glufosynat to środek stosowany do eliminacji z uprawy jednorocznych chwastów szerokolistnych. Substancja jest toksyczna dla ryb i bezkręgowców wodnych, a w większych ilościach może być również “lekko” toksyczna dla ssaków.
Europejska Agencja Chemikaliów określiła glufosynat jako działający szkodliwie na rozrodczość u ludzi. Oznacza to, że jego obecność w ludzkim organizmie może upośledzać płodność, a w przypadku kobiet w ciąży może uszkodzić płód. W krajach członkowskich UE w 2019 r. wygasła możliwość używania glufosynatu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS