Co dodać do zupy z zielonego groszku?
Niewielkie ziarna zielonego groszku, które przyjemnie rozpadają się pod zębami, to ważny składnik w kultowej sałatce jarzynowej. Świeże warzywo wykorzystamy także do smakowitych past kanapkowych, naleśników, domowego hummusu, dań na bazie kaszy, a nawet sycących dodatków obiadowych. Końcówka lata to także doskonały moment na przygotowanie zupy krem z zielonego groszku. W pierwszej kolejności danie przyciąga wzrok żywą barwą, ale to właśnie w smaku zakochują się poczęstowani goście.
Składniki na zupę krem z zielonego groszku
-
300-400 g łuskanego świeżego groszku
-
ok. 500 ml bulionu warzywnego
-
1 duża cebula
-
2-3 ząbki czosnku
-
2 łyżki oliwy
-
2 łyżki masła klarowanego
-
1 gałązka lubczyku lub 1 łyżka suszonego
-
3 łyżki śmietany 18% lub 30%
-
3 łyżki soku z cytryny
-
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić zupę krem z zielonego groszku?
Świeży lub mrożony zielony groszek doskonale nadaje się do przygotowania kremowej zupy123RF/PICSEL
-
Do średniego garnka wlewamy dwie łyżki oliwy i dodajemy dwie łyżki masła klarowanego. Kiedy tłuszcze się rozgrzewają, obieramy i drobno siekamy cebulę.
-
Pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka i co jakiś czas mieszając, podgrzewamy przez ok. 3-5 minut. W kolejnym kroku w naczyniu lądują ząbki czosnku pokrojone w plasterki, a całość podsmażamy jeszcze 2 minuty.
-
Do przyrumienionej cebuli i czosnku dorzucamy groszek oraz 500 ml bulionu warzywnego. Na tym etapie dorzucamy gałązkę lubczyku lub jedną łyżkę suszonego ziela.
-
Garnek ze składnikami zabezpieczamy pokrywką, ustawiamy średnią moc palnika i zagotowujemy. Od momentu, w którym zupa zacznie wrzeć, gotujemy ją przez 10-15 minut.
-
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy sok z cytryny oraz śmietanę kremówkę lub kwaśną do zup i sosów.
-
Całość ostatni raz mieszamy i gotujemy jeszcze przez dwie minuty. Na sam koniec blendujemy zupę za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego.
-
Zupę krem z zielonego groszku najlepiej podawać na ciepło, od razu po przygotowaniu. Wierzch możemy posypać natką pietruszki, koperkiem lub świeżymi listkami lubczyku. Smacznego!
Jakie dodatki zaserwować do kremu z groszku?
Kremowa zupa z groszku nie potrzebuje zbędnych dodatków, by zachwycić idealną konsystencją i bogatym smakiem. Jeśli chcemy nieco zaskoczyć gości lub domowników, zaserwujmy do niej nieco słodkawy groszek ptysiowy, maleńkie tartinki, chrupiące grzanki, tosty z serem, a nawet drobny makaron czy po prostu kromki świeżego pieczywa. Efekt jak z restauracji osiągniemy, dekorując wierzch dania kleksem ubitej śmietany, polewając oliwą ziołową lub posypując świeżymi kiełkami.
„Ewa gotuje”: Orientalny krem z zielonego groszkuPolsat
Sprawdź również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS