W 2008 roku Kujawsko-Pomorski Urząd Marszałkowski rozpoczął akcję promowania gęsiny jako dania podawanego z okazji Święta Niepodległości. Bardzo mocno zaangażował się w przedsięwzięcie marszałek Piotr Całbecki. Dlaczego? – Smakuje wyśmienicie, jest zdrowa i elegancko się prezentuje na talerzach i półmiskach. Wiadomo też, że najlepsza jest ta kujawsko-pomorska – mówił “Wyborczej”.
Swoją szansę marketingową postanowił też wykorzystać Instytut Zootechniki w Kołudzie Wielkiej koło Inowrocławia. Prowadzi hodowlę gęsi białej, która jest jedynym rdzennie polskim gatunkiem drobiu. Hodowla zaczęła się co prawda od gęsi włoskich sprowadzonych z Danii. To one stworzyły podstawy nowego gatunku, który miał być przystosowany do polskich warunków. Udało się. Tak powstała gęś biała kołudzka.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS