A A+ A++

Aby przygotować tę przepyszną przekąskę potrzebujemy jedynie kilku składników – bagietki lub drożdżowego palucha, żółtego sera, cebuli, odrobiny masła, no i oczywiście pieczarek. Bułkę należy przekroić wzdłuż na pół i ugnieść miąższ, tak aby w środku znalazło się miejsce na farsz. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w niezbyt grubą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy cebule. Lekko ją solimy i smażymy. Kiedy cebula jest już szklista, zdejmujemy ją z patelni i przekładamy do miseczki. Teraz czas na pieczarki, aby miały wyjątkowy smak, musimy pamiętać o kilku prostych zasadach.

Najczęściej, kiedy przygotowujemy farsz pieczarkowy do domowych zapiekanek, kroimy grzyby w plastry lub ćwiartki. To duży błąd. Pieczarki będą o wiele smaczniejsze, jeśli zastosujemy pewien trik. Zamiast je kroić, powinniśmy zetrzeć je na tartce o gruch oczkach. Niewiarygodne, że taka prosta sztuczka, tak bardzo wpłynie na smak naszej zapiekanki.

Starte zapiekanki podsmażamy na rozgrzanym maśle (na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy cebulkę). Nie solimy ich, w przeciwnym razie puszczą zbyt dużo wody i zamiast się smażyć, zaczną się gotować w swoim soku. To kolejna ważna zasada, o której warto pamiętać, przygotowując farsz do domowych zapiekanek. Dopiero, kiedy pieczarki będą już gotowe, możemy je doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać z cebulą.

Farszem wypełniamy bułki, wierzch posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 15 minut. Gotowe!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDziałaczka nazywana “seksownym aniołkiem SLD” świętuje urodziny czerwonego zbrodniarza. “Chwała bohaterom”
Następny artykułImprezy w Beceku przełożone