Choć ta zapiekanka ma z tysiąc kalorii, warto raz na jakiś czas się na nią skusić. Przepyszne połączenie ciągnącego się sera i makaronu to doskonały pomysł na rodzinną kolację. Przepis jest szybki i banalnie prosty.
- 400 g makaronu penne
- 1 kostka rosołowa (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 350 g ricotty
- 150 g startej mozzarelli
- 100 g startego parmezanu
- biały pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka, czosnek granulowany
- 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii
- masło lub oliwa do wysmarowania naczynia
- Makaron ugotuj al dente w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
- Naczynie żaroodporne natłuść masłem lub oliwą.
- w dużej misce wymieszaj ricottę z rozkłóconym jajkiem, dopraw masę pieprzem, gałką muszkatołową, czosnkiem i papryką.
- W naczyniu wyłóż połowę makaronu. Posyp bazylią. Na makaron wyłóż ricottę, posyp mozzarellą i parmezanem.
- Następnie wyłóż drugą warstwę makaronu, bazylię i sery. Wyrównaj.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 min.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS