W 2020 roku zaczęła obowiązywać w Polsce pełna segregacja odpadów. Osoby, które nie chcą się do niej stosować, zobowiązane są do uiszczania dodatkowej opłaty za jej brak. Szczegółowy sposób segregacji określa rozporządzenie Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 10 maja 2021 roku w sprawie sposobu selektywnego zbierania wybranych frakcji odpadów.
Główna zasada Jednolitego Systemu Segregacji Odpadów (JSSO) mówi, że należy dokładnie oddzielać surowce od odpadów, które nie nadają się do powtórnego przetworzenia. Surowce, które oddzielamy to:
Niektóre gminy mogły zdecydować również o konieczności rozdzielania szkła białego i kolorowego.
Najwięcej trudności przysparza zazwyczaj właściwa segregacja metali i tworzyw sztucznych, szczególnie tych zabrudzonych jak np. tacki z grilla. Gdzie powinniśmy je wyrzucać?
Gdzie wyrzucać tacki z grilla? Polacy wciąż popełniają błąd
Zobacz również:
Tacki z grilla, czyli po prostu tacki aluminiowe wrzucamy często do pojemników na metal i tworzywa sztuczne. To błąd, bo powinny być one umieszczane w kontenerach na odpady zmieszane. To tam powinniśmy także umieszczać zabrudzone tacki papierowe.
Podczas grillowania powstaje jednak zdecydowanie więcej odpadów. Oto, gdzie powinniśmy je umieszczać:
-
jednorazowe plastikowe naczynia w pojemniku na odpady zmieszane;
-
papierowe naczynia w pojemniku na odpady zmieszane;
-
jednorazowe grille w pojemniku na odpady zmieszane;
-
butelki plastikowe i puszki w pojemniku na metale i tworzywa sztuczne;
-
węgiel i popiół w pojemniku na odpady zmieszane.
Ekologicznie: Deszczówka i jej niewykorzystany potencjał
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS