Podpłomyk plebański to placek z ciasta chlebowego o średnicy 30-40 cm i grubości 3-4 cm. Ma kolor złocisto-brązowy z elementami brązowymi przypieczonej cebuli. Konsystencję przysmak ma kruchą i chrupiącą.
Podpłomyki tradycyjnie wypiekało się w starych piecach opalanych węglem. W dawnych czasach, przysmak przygotowywano wcześniej i przed wyruszeniem do prac polowych jedzono popijając mlekiem.
“Najlepiej smakuje taki podpłomyk wyjęty prosto z pieca” – chwalą lokalny przysmak gospodynie z gminy Gdów. Na początku musimy zrobić zaczyn. Typowy zaczyn na chleb, który musi sfermentować. Potem trzeba dosypać mąki i soli, wyrobić ciasto. Po wyrośnięciu formujemy kółka. Najważniejszym składnikiem jest jednak masło, którym smarujemy podpłomyk. Po dołożeniu cebulki pokrojonej w piórka wkładamy do pieca. Później już tylko kosztować – tłumaczy Lucyna Chwajoł z Koła Gospodyń Wiejskich w Zagrózanach w gminie Gdów.
Przedstawiciele gminy nie mają wątpliwości – wypiekanie pysznego podpłomyka to lokalna tradycja, którą wypada się chwalić. W Gdowie 5 i 6 sierpnia każdy będzie mógł spróbować przysmaku i wziąć udział w licznych atrakcjach przygotowanych na IV Festiwalu Podpłomyka Plebańskiego.
Będziemy częstować wszystkich uczestników pikniku. Chcemy wkomponować nasz podpłomyk w obchody Dni Gdowa – mówi wójt gminy Zbigniew Wojas.
Gdowski przysmak został wpisany na listę produktów tradycyjnych, a festiwal na stałe wpisał się w obchody Dni Gdowa. Podpłomyk z cebulką będzie można samemu wypiec i oczywiście potem spróbować – zachęca Wioleta Chmiela dyrektor centrum kultury w Gdowie.
Oprócz atrakcji dla smakoszy, przygotowano i inne. Święto Ziemi Gdowskiej 5-6 sierpnia na Zarabiu będzie też okazją do obejrzenia i posłuchania koncertów.
Patronat medialny nad IV Festiwalem Podpłomyka Plebańskiego objął RMF FM.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS