A A+ A++

Chcesz wiedzieć, czym żyje Białystok? Zapisz się na nasz poranny newsletter lokalny, a nic Cię nie ominie!

W wystawie (wernisaż – godz. 18) bierze udział kilkanaścioro artystów z Polski i zagranicy. Wystawa to szczególna – a to ze względu na nietypowy sposób komunikacji artystów z odbiorcami. Punktem wyjścia, tematem, ale i materiałem będą bowiem produkty spożywcze. Są wykorzystane przez artystów do stworzenia prac, są też clou wypowiedzi artystycznej. Wystawa ma zachęcić do refleksji: jaka jest rola pożywienia we współczesnym świecie, jak produkcja, przygotowanie i konsumpcja wpływają na otaczająca nas rzeczywistość społeczno-kulturalną i środowisko naturalne.

Praca Alberto De Brauda Fot. Materiały Galerii Arsenał

– Spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, które nasuwa się po długim okresie pandemicznego zamknięcia: czy oglądanie gotowania w sferze wirtualnej, bez możliwości skosztowania, powąchania potraw i bez możliwości spędzania wspólnie czasu przy stole ma wpływ na to, co i jak spożywamy – oraz na relacje międzyludzkie? – pytają (i zapraszają organizatorzy).

Kulinarny performance

Nim jednak rozpocznie się wernisaż prac artystów, godzinę wcześniej, o 17, przed galerią odbędzie się performance gastronomiczny w wykonaniu czworga artystów biorących udział w wystawie: Elżbiety Jabłońskiej, Małgorzaty Niedzielko, Doroty Podlaskiej oraz Pawła Matyszewskiego.

Ci, którzy w piątek na wernisaż i spotkanie z artystami nie przyjdą, mogą to uczynić w sobotę. O godz. 12 odbędzie się oprowadzanie autorsko-kuratorskie. Swoją obecność na wernisażu oraz oprowadzaniu obok czwórki wyżej wymienionych artystów potwierdzili: Alberto De Braud, Andrii Dostliev & Lia Dostlieva, Karolina Konopka, Anna Królikiewicz, Ala Savashevich.

Oprócz nich w wystawie udział biorą także: Sergey Shabohin, Adelina Cimochowicz, Karolina Konopka, Tomasz Kręcicki.

Na wystawie zobaczymy przede wszystkim nowe prace, stworzone specjalnie do projektu, ale także wybrane dzieła z Kolekcji II Galerii Arsenał w Białymstoku.

Wystawie towarzyszy szereg wydarzeń – w czerwcu i w lipcu. To nie tylko przystosowane do potrzeb zwiedzających oprowadzania (w języku migowym, z audiodeskrypcją, w języku białoruskim, w języku angielskim), ale też dyskusje na temat kuchni, działania praktykujące ideę wspólnotowości oraz biesiadowanie. Do wspólnego stołu w konkretne dni zaproszą ludzie różnych zawodów i pasji – m.in. lekarz czy piłkarz. Będą warsztaty, spotkania, rozmowy. Ale uwaga! Ze względu na obostrzenia liczba miejsc jest ograniczona i na niektóre działania obowiązują zapisy. Wszelkie informacje i programu działań towarzyszących – niżej.

Jesteś tym, co jesz?

Kuratorką wystawy jest Ewa Chacianowska. O ekspozycji mówi tak:

– Temat pożywienia nie jest błahy czy przyziemny. Tytuł wystawy: „… daj nam dzisiaj” podkreśla zarazem powszedniość jedzenia, jak i jego wymiar duchowy. Artyści językiem sztuki współczesnej „opowiedzą” o mikro- i makropoziomach szeroko pojętej polityki żywnościowej, o związku pomiędzy jedzeniem a codziennością, a także o wpływie sposobu produkcji żywności i odżywiania się na człowieka i na środowisko. Czy tak zwane „zdrowe odżywianie”, wegetarianizm czy weganizm są tymczasową modą narzuconą nam przez idoli, celebrytów, trendsetterów oraz producentów żywności, czy raczej świadomą ucieczką od skutków ubocznych globalnego przemysłu spożywczego? Może wynikają z dojrzałej postawy etycznej wobec wszystkich istot zamieszkujących naszą planetę? Czy jedząc „zdrowo”, kreujemy styl życia i indywidualizm? Czy daje nam to poczucie sprawstwa? A może jest tak, jak utrzymywał niemiecki filozof Ludwig Feuerbach, że „jesteś tym, co jesz”? Przyjął on w swojej filozofii ideę, że jedzenie potwierdza materialność człowieka.

W projekcie chcemy połączyć tradycję z nowoczesnością. Bo czy możemy mówić o kuchni i jedzeniu bez uwzględnienia tradycji? Ciekawym zabiegiem będzie, dzięki odpowiednio dobranym wydarzeniom towarzyszącym, zwrócenie uwagi na różnorodność kultury jedzenia: pokazanie odmienności w sposobie przyrządzania potraw, wynikającej zarówno z miejsca pochodzenia samych produktów, jak i zaplecza kulturowego osób je przygotowujących. Z kolei przy okazji pandemii nasuwa się pytanie: czy oglądanie gotowania w sferze wirtualnej, bez możliwości skosztowania czy choćby powąchania potraw, ma wpływ na to, co i jak spożywamy – oraz na relacje międzyludzkie? W mediach społecznościowych od momentu pierwszego lockdownu zaroiło się od przepisów kulinarnych: wykonywanych, pokazywanych i współdzielonych internetowo przez rzeszę ludzi. Jak możemy odnieść to współczesne zjawisko do tradycji wspólnego biesiadowania, która od wieków służyła budowaniu i podtrzymywaniu więzów międzyludzkich?

Artyści postarają się opowiedzieć na powyższe i wiele innych pytań.

WYDARZY SIĘ W ARSENALE!

11.06–25.07.2021

11.06 (piątek), godz. 18

Otwarcie wystawy … daj nam dzisiaj

Od godziny 17 przed budynkiem Galerii Arsenał w Białymstoku

będzie trwał performance gastronomiczny w wykonaniu artystek

i artysty biorących udział w wystawie: Elżbiety Jabłońskiej,

Małgorzaty Niedzielko, Doroty Podlaskiej oraz Pawła Matyszewskiego

12.06 (sobota), godz. 12

Oprowadzanie autorsko-kuratorskie po wystawie … daj nam dzisiaj

Przewodnicy: artyści biorący udział w wystawie i kuratorka Wystawy

18.06 (piątek), godz. 12

STÓŁ. Promocja lokalnej gastronomii

Zapraszamy do zwiedzania wystawy … daj nam dzisiaj i poznania przysmaków jednej z białostockich restauracji

19.06-25.07 (wtorek–niedziela), godz. 10-17

WY-twórcy, czyli bezpłatne samoobsługowe koszyki dla rodzin i przyjaciół z zestawami kreatywnych zadań pogłębiających

odbiór wystawy … daj nam dzisiaj

20.06 (niedziela), godz. 12

Oprowadzanie w języku białoruskim po wystawie … daj nam dzisiaj

Przewodniczka: Alina Wawrzeniuk

24.06 (czwartek), godz. 12

STÓŁ. Poznaj nas od kuchni

Pan prezydent Rafał Rudnicki zaprasza

25.06 (piątek), godz. 12

STÓŁ. Poznaj nas od kuchni

Warsztat terapii zajęciowej – Spółdzielnia SNB zaprasza

26.06 (sobota), godz. 12

STÓŁ. Promocja lokalnej gastronomii

Zapraszamy do zwiedzania wystawy … daj nam dzisiaj i poznania przysmaków jednej z białostockich restauracji

01.07 (czwartek), godz. 12

STÓŁ. Poznaj nas od kuchni

Pan prof. Robert Flisiak zaprasza

2.07 (piątek), godz. 12

STÓŁ. Promocja lokalnej gastronomii

Zapraszamy do zwiedzania wystawy … daj nam dzisiaj i poznania przysmaków jednej z białostockich restauracji

03.07 (sobota), godz. 12

Jaki smak mają kwiaty

Warsztaty dla osób z dysfunkcją wzroku prowadzone przez artystę Pawła Matyszewskiego

Obowiązują zapisy

4.07 (niedziela), godz. 11

Oprowadzanie w polskim języku migowym po wystawie … daj nam dzisiaj

Przewodnik: Daniel Kotowski

8.07 (czwartek), godz. 12

STÓŁ. Poznaj nas od kuchni

Pan Taras Romanczuk, piłkarz Jagiellonii, zaprasza

8.07 (czwartek), godz. 18

Jak (prze)gotować tradycję

Rozmowa/dyskusja na temat wpływów i związków pomiędzy sztuką współczesną, sztuką gotowania i tradycją kulinarną

Obowiązują zapisy

9.07 (piątek), godz. 15

Włoski ferment

Warsztaty kulinarne prowadzone przez mistrzynię kuchni włoskiej Alessię Di Donato

Obowiązują zapisy

15.07 (czwartek), godz. 20

Pokaz filmu o tematyce kulinarnej

Obowiązują zapisy

16.07 (piątek), godz. 12

STÓŁ. Promocja lokalnej gastronomii

Zapraszamy do zwiedzania wystawy … daj nam dzisiaj i poznania przysmaków jednej z białostockich restauracji

17.07 (sobota), godz. 10-15

Plenerowa projekcja prac wideo Doroty Podlaskiej,

Adeliny Cimochowicz i Wojtka Doroszuka w trakcie Podlaskiego Śniadania Mistrzów w Ogrodach Branickich

18.07 (niedziela), godz. 11

Oprowadzanie w języku angielskim po wystawie …daj nam dzisiaj

22.07 (czwartek), godz. 12

STÓŁ. Poznaj nas od kuchni

Pan prof. dr hab. Robert Ciborowski zaprasza

23.07 (piątek), godz. 16

Przerabiamy na wegańsko!

Warsztaty kulinarne prowadzone przez artystkę Adelinę Cimochowicz

Obowiązują zapisy

23.07 (piątek), godz. 18

Samoorganizacja spożywcza: spółdzielczość – akcyjność

Spotkanie z cyklu Miasto – przestrzeń – społeczność

Obowiązują zapisy

24.07 (sobota), godz. 11

Oprowadzanie po wystawie … daj nam dzisiaj w ramach

cyklu Czytelnia obrazów

od wtorku do czwartku, godz. 10-17

Gra SEPPO na wystawie … daj nam dzisiaj skierowana do grup licealistów i studentów (zajęcia z wykorzystaniem fińskiej platformy gier edukacyjnych i metody game-based learning)

Obowiązują zapisy

Zapisy na wydarzenia przez formularz

Warunkiem uczestnictwa jest otrzymanie wiadomości mailowej z potwierdzeniem.

Na wystawę i wszystkie wydarzenia towarzyszące WSTĘP WOLNY

Wszystkie produkty spożywcze, które nie zostaną wykorzystane w czasie wydarzeń towarzyszących wystawie, zostaną przekazane do Jadłodzielni* Białostockiej

Podczas wszystkich wydarzeń w Galerii Arsenał w Białymstoku przestrzegane są zalecenia lokalnej agencji zdrowia publicznego związane z rozprzestrzenianiem się COVID-19

* Jadłodzielnia – miejsce bezpłatnego dzielenia się żywnością.

CEL: przekazanie żywności potrzebującym oraz przeciwdziałanie jej marnotrawieniu.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł“Przegląd Powiatowy” czeka w kiosku
Następny artykułSą nowe inwestycje. A co ze starymi?