Wyjątkowy smak, unikalna receptura i regionalne pochodzenie – to wszystko walory produktów nagrodzonych Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. Spośród 127 zgłoszeń, nadesłanych zarówno przez producentów indywidualnych, jak i przedsiębiorców, kapituła wybrała najlepsze z nich w sumie w 12 kategoriach. W tym gronie akcenty z powiatu garwolinskiego – z Goździka (gm. Górzno) i Kobylnicy (gm. Maciejowice).
Laureaci zostali nagrodzeni podczas uroczystej gali, która odbyła się 8 czerwca w Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie. Jak wskazuje marszałek Adam Struzik, nagrody przyznawane przez samorząd województwa tradycyjnym produktom są gwarancją jakości. – Konkurs o Laur Marszałka od lat pokazuje, że smaki mazowieckich produktów są bardzo różnorodne, ale łączą je wierność tradycji, staranność producentów i przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dziedzictwo kulinarne jest nieodłączną częścią regionalnej tradycji, która mimo upływu lat, wciąż trwa – dodaje.
W tej edycji konkursu zgłoszono 127 produktów żywnościowych: w tym 106 wytwarzanych przez producentów indywidualnych oraz 21 wytwarzanych przez przedsiębiorców. Podczas posiedzeń kapituły konkursowej, które odbyły się w maju, jej członkowie dokonali oceny dostarczonych produktów, a następnie przyznali wyróżnienia i wybrali laureatów.
– Do konkursu co roku zgłasza się wielu producentów, którzy chcą się pochwalić swoimi produktami – mówi Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego. – Warto zauważyć, że nagradzamy nie tylko producentów komercyjnych, ale także koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia i osoby indywidualne, które pasjonują się kuchnią regionalną i pielęgnują kulinarną tradycję – podkreśla.
Wśród nagrodzonych Laurem znaleźli się także producenci z regionu siedleckiego: Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach w gminie Sabnie za Polędwiczki wieprzowe wędzone parzone oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Goździczanki” w Goździku w gminie Górzno za Galantynę rybną babci Goździkowej
Wyróżnienia otrzymali natomiast: Janina Zawłocka z Kamionki w gminie Jakubów za Tort miodowy, Koło Gospodyń Wiejskich „Kobylanki” w Kobylnicy w gminie Maciejowice za Kobyleńskie powidła malinowe z bonusem,Anna Zaboklicka z Jaczewa w gminie Korytnica za Ser podpuszczkowy krowi wędzony z orzechem włoskim „Orzeszek”.
W konkursie o Laur Marszałka na najlepszy produkt roku 2021 mogli wziąć udział producenci żywności z terenu województwa mazowieckiego. Zarówno firmy komercyjne, jak i podmioty oraz organizacje wytwarzające żywność na mniejszą skalę, takie jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne. Koniecznym warunkiem było udokumentowanie swojej działalności posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami, np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych. Co ważne, zgłoszony produkt musiał być powtarzalny, tak by można go było m.in. promować przy różnych okazjach.
mat. pras.
fot. KGW Goździczanki
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS